Publicatiedatum:

Tekst: Michiel Elands
Foto's: HAS Hogeschool

Britt Beset: De pitten van de watermeloen in een spread

 

“Eigenlijk gooit iedereen de pitten van watermeloen weg, terwijl je ze, als je het zwarte omhulsel eraf haalt, prima kunt eten. In Noord-Amerika en Australië is het al een opkomende trend: een spread van watermeloenpitten. Het past in een gezond, veganistisch en glutenvrij dieet.

Dit idee heb ik opgepikt via Instagram. Pitten zijn er volop en daar een pasta van maken, is helemaal niet moeilijk. Zo’n spread heeft een nootachtige smaak en je kunt het smeuiig maken, zoals tahin of pindakaas. Je kunt het makkelijk op je brood of een cracker smeren; je kunt er ook water bij doen en als een drankje drinken of als een ingrediënt voor brownies toevoegen. De rest van de meloen kun je als smoothies op de markt brengen, zodat geen voedsel weggegooid hoeft te worden.

"Voedsel draait voor mij ook om een gezonde leefstijl, van jong af aan"

De spread van watermeloenpitten zou prima in de supermarkt verkocht kunnen worden en met een beetje zeezout kun je het verder op smaak brengen. Binnen de studie Food Innovation heb ik de specialisatie marketing en business gedaan. Ik heb me dus beziggehouden met consumentengedrag en hoe je een merk in de markt zet. Het zou leuk zijn als de watermeloenpittenspread ook echt op de Nederlandse markt komt.

In de voedselindustrie zie ik tal van uitdagingen: duurzaam produceren is een must en voor met name voor vlees komen veel alternatieven op de markt. Voedsel draait voor mij ook om een gezonde leefstijl, van jong af aan, om problemen zoals obesitas tegen te gaan.”

Ninka Brust: De zintuigen prikkelen, ook als je kanker hebt

“Bij borstkankerpatiënten verandert de beleving van eten. Soms kunnen ze niet meer proeven of ruiken en eten ze daardoor minder, met het risico op ondervoeding. Maar patiënten missen ook vaak het sociale aspect van gezellig samen eten. Met de mealkit Zon en Maan wil ik via een van de maaltijden de zintuigen optimaal prikkelen.

Ook door corona, ouderdom of medicatie ervaren mensen andere of helemaal geen smaaksensaties. In de maaltijdbox die ik bedacht heb, zitten ingrediënten en een recept waar je een gewone maaltijd van kunt maken. Daarnaast kun je met dezelfde ingrediënten kankerpatiënten een extra smaakbeleving geven, waarbij ik me baseer op onderzoek. De Maan staat voor het avondeten en de Zon voor een brunch.

"Ik wil graag recepten ontwikkelen, zodat eten voor iedereen een feest kan zijn"

Eén recept is bietenrisotto met geitenkaas. De zachte kaas kun je ook als een spread op een zacht broodje doen en van de bieten kun je ook geroosterde bietenijs maken. Via dit concept hoop ik dat mensen op een andere manier naar eten leren kijken. Ik zie ook een koppeling met een organisatie als Pink Ribbon; maaltijden verkopen om geld te genereren voor kankeronderzoek.

Een belangrijk voedselvraagstuk voor mij is: gezond eten, hoe doe je dat? Daar zou ik zelf graag in mijn loopbaan verder mee aan de slag gaan. Ik ben iemand die graag buiten de lijntjes denkt en kleur om zo de mooiste resultaten te bereiken. Ik wil graag recepten ontwikkelen, zodat eten voor iedereen een feest kan zijn.”

Leonie Mouissie: Eetbare planten herkennen en erkennen

“Wilde planten, bloemen en kruiden hebben het imago onkruid te zijn. Toch kun je heel veel wilde planten gewoon eten en hebben sommige zelfs een geneeskrachtige werking, wat nog verder onderzocht wordt. Ze zitten vol vitamines en mineralen en zijn lokaal te vinden, want ze groeien letterlijk in de achtertuin.

Met mijn concept ‘Pluk. Gewild in elk gerecht’ heb ik me vooral verdiept in smalle weegbree, een kruid waar je de bladeren van kun eten. Bekendere wilde eetbare planten zijn paardenbloem en brandnetel. Ik heb productlijnen bedacht met groentes, smaakmakers en garnering, allemaal van wilde planten.

Ik wil graag dat mensen wilde planten herkennen en erkennen, zoals peterselie of spinazie. Dus niet alleen dat het eten ervan normaal, gezond en lekker is, maar ook dat we beter weten welke wilde planten veilig zijn om te eten én dat ze bijdragen aan een gevarieerd eetpatroon.

"We staan voor de uitdaging om de komende decennia veel meer monden op een duurzame manier te voeden"

Er is nog veel onbekend over eetbare wilde planten, kruiden en bloemen, maar dat zal de komende jaren waarschijnlijk veranderen. Ik zie voor me dat je deze planten prima in voedselbossen kunt produceren en dan verkopen in een supermarkt. Een voedselbos heeft een eigen ecosysteem door de verschillende lagen van planten, wat zorgt voor meer biodiversiteit. Hierdoor kun je voedsel produceren zonder kunstmest of chemische hulpmiddelen.

We staan voor de wereldwijde uitdaging om de komende decennia veel meer monden op een duurzame manier te voeden. De natuur geeft ons inspiratie daarvoor, zoals het voedselbos. Ik zou ook graag zien dat mensen de echte waarde van de natuur zien, anders dan dat het gebieden zijn voor eigen recreatie.”

Van koffiedrab naar koekje

Met de jaarlijkse FoodManShip Award is de HAS Food Experience 2021 afgesloten. Vijf studenten zijn in evenzoveel categorieën in de prijzen gevallen.

In de categorie Producing responsibly heeft Jordy Poppelier met het concept ‘Coffee Bite’ een award in de wacht gesleept. Zijn idee is de ontwikkeling van een coöperatie die overgebleven koffie uit koffiebars verzamelt en daar koekjes van maakt. In de categorie Consuming for tomorrow heeft Maud Groenen een onderscheiding gekregen voor ‘Uit Groenen’s Keuken’. Zij heeft een gezond alternatief bedacht voor een vleesburger; plantaardig en met gezonde smaakmakers.

Ellis van Ierland heeft met haar concept ‘Happy plates’ in de categorie Doing good business gewonnen. Ze heeft kant-en-klaarmaaltijden bedacht die gezond en speciaal geschikt zijn voor kinderen. In categorie Designing sustainable food systems heeft Ruben Burger met zijn concept ‘Boskoe Dairy’ een award verdiend. In zijn visie kunnen door een hogere melkprijs melkveehouders een omslag maken naar de productie van noten in de vorm van agroforestry.

Cato Pierau heeft een FoodManShip Award gekregen in de categorie Enjoying food. Zijn concept heet ‘Ferver’. Hij heeft een aantal smaakmakers bedacht in de vorm van sauzen die via fermentatie van voedselreststromen gemaakt kunnen worden.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

HAS Food Experience

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven