Publicatiedatum: 15-04-2025

Tekst: Marleen Purmer
Foto’s: Nynke Bakker

Waar denk je aan als we het over een gezonde leefomgeving hebben? En hoe zorgen we dat de wereld waarin we leven gezond blijft? Dit zijn twee van de vragen die havo-leerlingen te zien krijgen in de video waarmee de LOB-les ‘Good vibes in de gezonde leefomgeving’ mee start. Daarmee worden ze op een andere manier aan het denken gezet over hun studiekeuze. Want wie impact wil maken op de wereld van morgen, zit met een groene opleiding verrassend goed.

LOB-lessen

LOB-lessen – loopbaanoriëntatie en -begeleiding – worden gegeven aan havo 3 en 4, op het moment dat leerlingen een profielkeuze moeten maken of net gemaakt hebben. “Een lastige keuze, waarbij de groene sector zelden spontaan in beeld komt,” vertelt Nynke Bakker, manager marketing en communicatie bij Hogeschool Van Hall Larenstein. Bakker voert in dit interview het woord namens de 4 hogescholen. “Met Good Vibes willen we laten zien hoe breed de sector is en welke mogelijkheden er zijn. Veel leerlingen weten niet eens dat er hbo-opleidingen in deze hoek bestaan. Hoe kun je dan een bewuste keuze maken?”

De campagne heeft ook een eigen website

Impact maken met positiviteit

De insteek van de les is bewust positief. “We willen jongeren het gevoel geven dat ze met een keuze voor de groene sector echt kiezen voor een toekomst waar ze er toe doen ,” legt Bakker uit. “Niet door ze te overladen met zorgen over het klimaat of voedsel, maar door hen te laten zien dat ze zelf verschil kunnen maken. Dat past bij de leeftijdsfase waarin ze zoeken naar wie ze zijn en wat ze willen.”

In de les gaan leerlingen aan de hand van stellingen in gesprek: waar sta ik, en wat vind ik eigenlijk? Het is geen presentatie, maar echt een interactieve les waarbij studenten het gesprek aangaan met de klas. Die studenten zijn speciaal getraind om deze lessen te verzorgen.

"De interactieve les wordt gegeven door studenten"

Studenten voor de klas

De LOB-lessen worden gegeven door studentvoorlichters van de vier groene hogescholen: Aeres Hogeschool, Hogeschool Van Hall Larenstein, HAS green academy en Hogeschool Inholland. Afgelopen winter was het eerste jaar waarin de lessen op middelbare scholen werden gegeven. “Dat vraagt wel wat van studenten,” vertelt Bakker. “Je staat voor een klas, soms rumoerig, en je moet de les zelf kunnen dragen. Vaak gaan ze in tweetallen, zodat ze elkaar kunnen ondersteunen.”

Vanuit het hele land kunnen middelbare scholen een les aanvragen. Het team achter Good Vibes zorgt er dan voor dat een student van een hogeschool in de buurt de les geeft. “We hebben echt een landelijke dekking,” aldus Bakker.


Nynke Bakker

Samen sterk

De vier hogescholen werken voor dit programma samen. Dat is voor de marketing en voorlichting nieuw, want in andere contexten zijn het ook elkaars concurrenten. “Het uitdenken, uitwerken en implementeren van het concept heeft anderhalf jaar voorbereidingstijd gekost,” zegt Bakker. “Maar inmiddels loopt het goed. We komen elke twee weken online samen en eens per kwartaal fysiek. We hebben allemaal hetzelfde doel: de groene sector op de kaart zetten. Dan kun je beter samenwerken dan ieder voor zich werken.”

Door de krachten te bundelen is het mogelijk om op veel plekken tegelijk LOB-lessen te geven, en tegelijkertijd een eenduidige boodschap over te brengen. De studenten vertellen dus niet over hun eigen opleiding, maar over de brede mogelijkheden binnen de hele sector.

Groene opleidingen zichtbaar maken

Het doel van het programma is duidelijk: meer jongeren enthousiasmeren voor een groene opleiding. Dat is hard nodig. De instroom van hbo-studenten daalt landelijk, onder meer door demografische ontwikkelingen’. Dat betekent automatisch minder aanwas. “Het allerbelangrijkste is dat elke leerling de juiste studiekeuze maakt, maar als ze de groene sector niet kennen, dan is er werk aan de winkel,” aldus Bakker.

"We hebben allemaal hetzelfde doel: de groene sector op de kaart zetten"

Toekomstplannen

Het LOB-seizoen is nu achter de rug, maar de werkgroep zit niet stil. Op dit moment wordt alweer gewerkt aan de planning voor komend najaar. “We willen het volume van de lessen laten groeien, en daar hebben we ook voldoende studenten voor nodig,” vertelt Bakker. Daarnaast willen we kijken naar samenwerking met overheden en bedrijven. “Zij hebben er uiteindelijk ook baat bij dat jongeren voor een toekomst in de groensector kiezen. En hoe eerder je laat zien hoe relevant dat werk is, hoe beter.”

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven