De groene sector ontwikkelt zich razendsnel, en daarmee de arbeidsmarkt. Het onderwijs moet daarom heel wendbaar zijn. Om die ontwikkelingen te kunnen duiden, is objectieve informatie en heldere uitleg onmisbaar. De Groene Monitor biedt die informatie, gebaseerd op onafhankelijk onderzoek. Verder brengen we interessante praktijkontwikkelingen en actualiteiten in beeld.
De groene sector wordt steeds belangrijker. Andere sectoren vergroenen, en de groene sectoren spelen een grote rol in de circulaire en ecologische transitie. Daarnaast zien we dat de groene sector in verandering is: nieuwe verdienmodellen ontstaan, technologisering vraag andere vaardigheden, het eetpatroon van consumenten verschuift en er ontstaan nieuwe soorten bedrijven en beroepen.
De artikelen van de Groene Monitor zijn verdeeld in de vier onderstaande onderwerpen. Daarnaast zijn er analyses per sector te vinden.
Hoe zorg je voor voldoende personeel in de groene sectoren? Wat is de waarde van zij-instromers? Hoe gaan bedrijven en het onderwijs krapte tegen, en hoe verbeteren we het imago van de sector?
Hoe ziet ‘werken’ er in de toekomst uit? Wat is de invloed van technologie en AI op de groene sector? En welke veranderingen verwachten we in de groene sector?
Welke trends zien we in de groene sectoren? En welke kansen? Hoe maken bedrijven hun onderneming toekomstbestendig(er)? Waar speel je op in, en wat kan je beter veranderen?
Leven Lang Ontwikkelen, waar gaat dat over? Hoe behoud je je personeel, en hoe zorg je dat mensen meebewegen met veranderingen? Welke kansen zijn er om werkenden langer actief te houden? En hoe zorg je dat bedrijven mensen stimuleren om door te leren?
In 2020, 2022 en 2023 zijn er publicaties uitgegeven van de Groene Monitor met diverse onderzoeksgegevens, interessante cases en analyses. Deze kunt u hier downloaden door op de afbeelding te klikken.
![]() |
![]() |