Dit interview is onderdeel van een project van het Groenpact Jongerenplatform. De jongeren van het platform zijn met hun inspirator in gesprek gegaan over inspireren, motiveren en verbinding maken. Lees de andere interviews op onze website.
Over omgaan met scepsis
Marrit: “Voor de boerderij van mijn schoonouders werd een manier gezocht om het voort te zetten. Ik wilde wel, maar ik was ook onzeker, en er was ook scepsis… Ik ben niet alleen hun schoondochter, maar ook een outsider, die een nieuwe manier van boeren introduceerde. Ik vind het bestaande landbouwsysteem kapot, en wilde het anders doen.
Dat zorgde voor spanningen, want ik had me nog niet bewezen… Het veranderde toen een yoghurtconcept dat ik bedacht een prijs won. Ik maakte yoghurt van de melk van één enkele koe, om te laten zien dat daar verschil in kan zitten. De erkenning die dat van de omgeving kreeg, was voor mijn schoonouders een teken dat ik misschien iets beethad.”
Merijn: Het liefst zou ik in mijn rol bij de Vermaat, als grootste bedrijfscateraar van Nederland, meteen de kantine van zelfs onze meest conservatieve klanten omgooien. Maar dat is niet realistisch. Dus ik neem genoegen met wat ik kan doen: misschien kan ik het vlees in de kroketten deels vervangen door een plantaardig alternatief.”
Over bruggen bouwen in het debat
Merijn: “Als ik gesprekken aanga met anderen, ben ik makkelijk te labelen: de ‘stadse, hippe havermelkhomo’, voilà. Dat kan mensen tegen me in het harnas jagen, dus ik toom sommige aspecten van mijn voorkomen wat in. Qua kleding bijvoorbeeld.”
Marrit: “Mij zien ze op een boerenbijeenkomst van veraf aankomen: met mijn Aziatische voorkomen ben ik meteen ‘anders’. Sommigen gaan dan op slot: ‘jij kúnt geen boer zijn’. Dat vraagt veel geduld.
Marrit: “Bij boeren moet er sowieso eerst een hoop emotie uit voor je inhoudelijk constructief in gesprek kunt. Ik vind dat wel eens lastig, want ik heb mijn plannen en agenda, maar ik word er beter in.”
Ontwerp: Amy den Dekker
Over het debat in de media
Merijn: ”Wat ik lastig vind aan het politieke debat is dat mensen en hun standpunten zo onder een vergrootglas liggen. Je mag geen fouten maken, geen voortschrijdend inzicht tonen, geen mening herzien. Terwijl een goed gesprek een leerproces is, waarin fouten maken moet mogen.”
Over het Platform
Merijn: “Bij Groenpact Jongerenplatform ga je de grijstinten in het debat zien en respecteren. We schrijven bijvoorbeeld samen een voedselbrief, als input voor het landbouwakkoord. Dan lees ik de standpunten van de NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontact) en inderdaad, met 80% ervan kan ik niet goed leven. Maar over 20% kunnen we het misschien eens worden. Daar beginnen we dus mee.”
Marrit: “We kunnen elkaar in die inhoudelijke gesprekken echt tegenkomen: jonge varkensboeren, vissers, veganisten. Maar we investeren ook tijd om samen een hapje te eten en een biertje te drinken en zo elkaar te leren kennen, om elkaars persoonlijkheid en ook leefwereld te leren waarderen. Als je persoonlijk goed overweg kunt, kun je béter clashen. Constructiever.”
Over complexiteit
Marrit: Als je actief iets wilt gaan doen, laat je dan niet afschrikken door hoe complex het allemaal is. Begin gewoon: het maakt niet uit. De weidevogels in Hoogmade beschermen, boerderijeducatie herzien… Voor mij voelt het alsof veel dingen nu in mijn hoofd in elkaar klikken. Dat komt bij mij pas nadat ik eerst allerlei kleine dingen heb gedaan en gezien. "In de media worden standpunten en verhalen noodzakelijk samengevat, maar dat verhaal kun je verrijken met je eigen zoektocht.”
Auteur: Boris de Jong
Fotograaf: Jonas Briels
Meer lezen?
Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.
Meer lezen?
Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.