Genomineerd in de categorie WO
Wat staat er op het spel?
Het grote publiek mist kennis over de werking van de bodem. Er is een algemeen idee dat de bodem wordt bedreigd, maar daar blijft het vaak bij. Bij een rondvraag die het studententeam deed, konden mensen over het algemeen geen verdere uitleg geven. Ze riepen losjes 'pesticiden' of 'voedingsstoffen' op, maar konden niet precies uitleggen wat er op het spel stond. Op dit moment is de kans klein dat zij ambitieus bodembeleid steunen.
Om de kennis bij een brede doelgroep te vergroten, ontwierpen de studenten een bordspel. Bordspellen zijn een efficiënte manier om grip te krijgen op het functioneren van complexe systemen. Omdat bordspellen vaak in groepen worden gespeeld, kunnen ze niet alleen leren door te doen, maar ook door 'kennis onder woorden te brengen', aangezien de deelnemers de keuzes die ze maken aan de rest van de groep moeten uitleggen.
Hoe werkt het?
Het spel wordt gespeeld in een workshop van 3 uur. In het eerste deel proberen de spelers de werking van de bodem te reconstrueren in een natuurlijk ecosysteem, beginnend bij de plant en langzaam uitbreidend tot alle biologische, fysische en chemische componenten van het bodemsysteem. Vervolgens wordt in een tweede deel de menselijke invloed op bodems voornamelijk via landbouw geïntroduceerd en ontdekt de speler hoe deze de werking van het systeem dat hij in het eerste deel heeft gebouwd, verandert. Het laatste deel is gewijd aan een begeleide discussie waarin het samenleving X bodemsysteem wordt besproken langs de drie "bodemgezondheid" -verhalen.
Doelgroepen
Het spel is heel geschikt om te spelen op scholen. Het is belangrijk dat toekomstige generaties de problemen met betrekking tot bodemgezondheid kunnen begrijpen. Zij krijgen te maken met de langetermijneffecten van mogelijk ongezonde bodems. Andere doelgroepen zijn gemeentes of andere overheidsinstellingen. Zij kunnen het spelen om burgers meer bewust te maken wat er speelt. Ook bedrijven zijn een doelgroep. Het spel kan ook worden ingezet als teambuidingactiviteit.
De studenten gaan testversies inzetten bij bedrijven als Unilever, Nestle en Danone.
Samenwerkende partijen:
Meer lezen?
Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.
Meer lezen?
Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.