Publicatiedatum: 14-01-2022

Tekst: Ton van den Born
Foto Lianne de Bie: Charlotte van den Arend

De juryleden hebben er elk jaar een flinke dobber aan en dit jaar is dat niet anders. We spraken in december met Martin Scholten, strategisch adviseur van Wageningen University & Research, en Lianne de Bie, directeur van Slow Food Youth Network Nederland (SFYN). Net nadat de genomineerden bekend zijn gemaakt; projecten over duurzaam koken, hopteelt en een gezonde bodem bijvoorbeeld.

De Bie (1993) is voor het eerst jurylid. Voor Scholten is het de vierde keer, zolang als de prijs bestaat. Beide juryleden jureren met groot enthousiasme. De Bie is mede vanwege het jongerenperspectief voor de jury gevraagd. “Wat betekent een inzending voor de komende generaties?”

Lianne de BieLianne de Bie

Groene skills

“Mijn drive is groen onderwijs een steun in de rug te geven”, zegt Scholten. “Het is toch bijzonder onderwijs; de mensen die er opgeleid worden, gaan echt impact hebben. Het zijn leerlingen en studenten met hart voor groen en natuur, voor planten en dieren. Zij zijn een ander soort mensen dan het gros van de jongeren. Vaak wat bescheidener, minder assertief, minder competitief en op andere waarden gericht.” Deelname aan de Impactprijs draagt er volgens hem aan bij dat ze wat competitiever en ondernemender worden.

Martin ScholtenMartin Scholten

Hij spreekt over de zorgplicht van onderwijs om het maximale uit de talenten van deze jonge mensen te halen. “We komen er immers steeds meer achter hoe belangrijk groen en groene deskundigheid is, van vmbo tot wo. We kunnen niet zonder jongeren met groene skills.”

“Het mooie van de Impactprijs is dat we kunnen laten zien wat er in dat onderwijs gebeurt. Daarmee hopen we studenten te bewegen om meer uit zichzelf te halen. Vanuit een intrinsieke motivatie. Nu al en niet pas nadat je bent afgestudeerd.” En De Bie: “Mooi is dat de jongeren gestimuleerd worden verder te denken dan de school, buiten de grenzen van het onderwijs. Ik vind het heel belangrijk dat die verbinding er is, een link tussen school en praktijk.”

Potentie

“Mijn groene hart”, zegt Scholten op de vraag waarom hij jurylid is. Hij heeft een bijdrage geleverd aan de visie op kringlooplandbouw van de regering en was lid van het Adviescollege Stikstofproblematiek, maar, zegt hij, “ik heb een brede belangstelling en mijn betrokkenheid is net zo breed. Het contact met de jongeren van Youth for Food, SFYN, NAJK, het jongerenplatform Groenpact heeft me geïnspireerd. Dat zijn toch clubs die perspectief zoeken, vertegenwoordigers van een generatie voor wie dat perspectief gaat tellen.”

Zoals Lianne de Bie, in december 2021 sinds tweeënhalf jaar directeur van SFYN. Ze heeft een enorme passie voor voedsel. “Als tiener was ik al bezig met wat erin zit, welke E-nummers bijvoorbeeld. Voedsel raakt ons toch allemaal. Het verbaasde me dat niet iedereen daarmee bezig was.”

"We komen er steeds meer achter hoe belangrijk groene deskundigheid is"

Scholten en De Bie hebben samen met een derde jurylid een selectie gemaakt van inzendingen op basis van criteria. De Bie: “Zoals: komt het van de studenten zelf en niet van een begeleidend docent, zoeken ze samenwerking met anderen en heeft het maatschappelijk betekenis?” Ze kijkt bij de ideeën ook naar of anderen er iets mee kunnen. “Heeft het potentie om elders te worden opgepikt?”

Er zijn tien genomineerden geselecteerd. Zij maken in hun onderwijscategorie kans op de prijs van 2.500 euro. Met ieder van hen is een filmpje gemaakt over de inzending. Op 17 februari zou de grote finale zijn, maar vanwege covid is die uitgesteld tot mei of juni.

Bushokjes

“Ik heb prachtige dingen voorbij zien komen”, zegt Scholten over de inzendingen. “Mooie samenwerking met boeren, waterschap, bedrijfsleven, mensen in Afrika, hoe je op een andere manier kunt produceren, buiten de gebaande paden, nog meer variëteit aan gewassen en duurzaam geproduceerde voeding kunt krijgen, hoe je met aandacht voor dierenwelzijn en met natuurlijke plaagbestrijding voedselproductie aanpakt en hoe je biodiversiteit kunt bevorderen.”

"Ik vond het erg leuk om te zien hoe integraal er vaak wordt gedacht"

“Je ziet daar de interesse van de jongeren in; de thema’s die nu spelen en urgent zijn. Vergroening in de stad bijvoorbeeld. Bijvoorbeeld heel concreet in bushokjes, want daar komen ze regelmatig. Ik zie ook echt de transitie die je nu in de maatschappij ziet. Dat betekent dat onderwijs zich goed op de jeugd richt. Zij worden toch de drijvende kracht in die transitie op bijvoorbeeld klimaat, biodiversiteit en vergroening.”

Mooie concepten

“Het heeft me soms verbaasd waar mensen allemaal mee bezig zijn”, zegt De Bie. “Van boekweit tot nieuwe fermentatietechnieken voor zuivel. Ik vond het erg leuk om te zien hoe integraal er vaak wordt gedacht: wat een idee direct oplevert en welke maatschappelijk meerwaarde het heeft of hoe het op de klimaatverandering aangrijpt. Soms is het een lokaal project, soms op bedrijfsniveau en soms gaat het veel verder. Het is heel vet dat de Impactprijs al die goede ideeën zo op een podium zet.”

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Impactprijs Groen Onderwijs

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven