Publicatiedatum: 3-12-2024

Tekst: Kirsten van Valkenburg
Fotografie: Kees Jan Schilstra

De twee bestuurders zijn enorm onder de indruk van de samenwerking binnen Groenpact. Erna: “Ik ben een relatieve nieuwkomer in het groene onderwijs, zes jaar op de teller. En met mijn nieuwkomersblik kan ik alleen maar met verwondering kijken naar Groenpact. Iedereen gaat aan op de grote opgaven rond klimaat, natuur en water. Iedereen ziet het belang. Iedereen heeft de drive om de noodzakelijke stappen te maken.” Rien beweegt al een groot deel van zijn professionele leven in het groene domein en hij mist weleens de trots op wat er is bereikt . “Daar zijn we in het groen niet zo van, om te zeggen waar we goed in zijn. En die schroom moeten we misschien maar eens van ons afgooien.”

Rien Komen

Iedereen gaat aan

Allebei ervaren ze de snelheid waarmee in het groene onderwijs wordt samengewerkt als positief. Rien: “We vinden we elkaar makkelijk, we schakelen vlot.” Erna vult aan: “Je ziet door de grote verscheidenheid bij het Groenpact-bedrijfsleven dat dit lastiger is. Maar ik zie ook daar dat iedereen aangaat op de uitdagingen waar Groenpact mee bezig is.” Rien: “Met het bedrijfsleven delen we de verantwoordelijkheid om voldoende gekwalificeerd personeel te leveren.” De samenwerking van het groene onderwijs met het ministerie is er één met een lange en bijna vanzelfsprekende historie. “Voor de overheid kan Groenpact ook een beleidsinstrument zijn, dat het ministerie Groenpact inschakelt als overheidsinterventie. Dat kan deels, maar we moeten ook onze eigen koers varen”, pleit Rien voor alertheid.

Een kleurrijke toekomst

De uitdagingen waar Groenpact aan werkt, zijn pittig en hebben volgens Rien een duidelijke gemene deler: “Bij al die grote opgaven is groen de sleutel. Maar ingewikkelde vraagstukken vragen om ingewikkelde oplossingen en dat kunnen we niet alleen. We moeten met Groenpact de brug slaan naar het niet-groene onderwijs, samen kunnen we zorgen voor integrale antwoorden.” Hij kaatst het balletje naar zijn zijn medebestuurder: “Daarom zijn we blij met bijvoorbeeld DCTerra, waarin het groene onderwijs is gefuseerd met niet-groen onderwijs.” Erna: “Er liggen veel kansen in kleurrijke onderwijssamenwerkingen. In het groene onderwijs doen we van nature veel samen. Samenwerken met de overheid bijvoorbeeld, maar ook docenten en studenten werken heel goed samen. Er is veel ondernemerschap in het groene onderwijs. Die dynamiek en dat ondernemende van het groene onderwijs nemen we graag mee in cross-sectorale samenwerkingen.”

Erna Daling

Meer kennisontsluiting

Nog zo’n krachtig kenmerk van het groene onderwijs is het kolomdoorsnijdend onderzoek. Erna: “Binnen praktijkgericht onderzoek van practoraten en lectoraten en wetenschappelijk onderzoek wordt volop samengewerkt. En vergeet het interdisciplinair onderzoek niet. Beiden zijn ook voorbeelden van dat ondernemende in ons onderwijs.”
Rien knikt instemmend, maar is ook kritisch: “De ontsluiting van kennis uit onderzoeken mag beter. Wat bijvoorbeeld in Wageningen wordt onderzocht, komt niet vanzelf terecht bij de hbo’s en mbo’s. Kennis op Maat-projecten zijn daarvoor een prima route, maar daar zijn dan weer geen mbo-docenten bij betrokken. Zonde.” Erna vult aan: “En laten we er met elkaar voor zorgen dat resultaten van álle onderzoeken via Groen Kennisnet worden gedeeld. . Verbetering van kennisontsluiting is een mooie taak voor het regieteam.” Betere kennisontsluiting is één van de manieren om het groene kennis- en innovatiesysteem verder te versterken. Beiden zien Groenpact als een stevige organisatie met mooie verbindingen die daaraan kan bijdragen.

"Het groene domein mist welleens trots op wat er is bereikt . Die schroom moeten we maar eens van ons afgooien"

Blik naar buiten

Erna: “We moeten ons groene kennis- en innovatiesysteem goed blijven benutten. En onszelf afvragen hoe open zijn wij met onze kennis? In hoeverre delen we het over de grens? Want uiteindelijk zijn we maar gewoon een postzegellandje dat heel goed is in het zoeken naar oplossingen voor de uitdagingen die er liggen. Maar die innovatie en kennis beperkt zich niet tot Nederland.” Rien: “En als je deelt, dan groei je zelf ook. De open houding naar het buitenland is één van de pijlers van ons kennis- en innovatiesysteem. Nederland neigt zich momenteel wat af te zonderen, dat vind ik zorgwekkend. Voor Groenpact en daarmee het bedrijfsleven en onderwijs en onderzoek. Ik denk dan ook aan onze studenten, die misschien straks minder makkelijk naar het buitenland kunnen voor bijvoorbeeld stage.”

Het regieteam en coördinatieteam van Groenpact. Van links naar rechts: Floor Bosalie (ministerie van LVVN), Jan van Iersel (Van Hall Larenstein), Eric Douma (LTO), Eke Boesten (Groenpact), Douwe Snoek (VHG), Rien Komen (Aeres), Erna Daling (DCTerra), Jaap Bond (Topteam Tuinbouw & Uitgangsmaterialen), Dirk Duijzer (Topteam Agri & Food), Wilma Daams (FNV), Christiaan Loef (Ministerie van LVVN), Carolien Kroeze (Wageningen University & Research). Maria Geuze (Groenpact Jongerenplatform) ontbreekt op de foto.

Trots!

Beiden zijn in hun rol als lid van het regieteam volop aan het leren. Rien: “Hoe doe je dat, mensen verbinden rondom deze grote opgaven? Hoe beweeg ik in een netwerk als Groenpact? Ik vind het uitdagend en leerzaam.” Erna: “En samenwerken met het ministerie en het bedrijfsleven, hoe doe je dat? Ik vind het een mooie zoektocht, het pusht mij om stappen extra te doen.” En dan, als allerlaatste in het gesprek, brengt ze het pleidooi van Rien tot leven: “Dit netwerk en deze samenwerking, dat is uniek. Daar mogen we trots op zijn!”

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.