Publicatiedatum: 18-10-2021

Tekst: Kirsten van Valkenburg

Nuchtere studenten winnen

Een stel nuchtere Friese studenten, die doen toch niet mee aan een competitie? Alfred Kok en Gerlinda Nijboer zeggen het beiden: “Daar zijn wij niet zo van.” En toch wonnen zij samen met 2  medestudenten de Impactprijs hbo in 2019 met het project ‘Koeien en kruiden’. Lector weidevogels Astrid Manhoudt van Van Hall Larenstein nomineerde hen.

Positief
“Toen de filmpjes van alle nominaties waren gepubliceerd, werden we toch fanatiek. We hebben de filmpjes van de concurrentie goed bekeken om onze kansen in te schatten”, lacht Alfred. “Trouwens, dat opnemen van het filmpje? Wat voelden we ons ongemakkelijk. Die spotlights, het hoeft van mij niet zo.” Maar Gerlinda en Alfred kijken met plezier terug op het meedoen aan de Impactprijs. “De hele ervaring was een enorm positieve bijdrage aan onze groepsvorming.”

Winnaars Koeien en Kruiden tijdens de opnames van het filmpje

Alfred en Gerlinda nu, nog steeds actief in het veld

Gerlinda is inmiddels druk met de afronding van haar opleiding dier- en veehouderij. En ze is een pluktuin aan het opstarten op het ouderlijk bedrijf in Heerenveen. Alfred studeerde af aan de opleiding diermanagement en studeert nu forest and nature conservation aan de WUR.

Veldwerk
Het project ‘Koeien en kruiden’ onderzocht wat de meerwaarde is van kruidenrijk grasland voor de weidevogel, de koe en de boer. Binnen het project waren Gerlinda , Alfred en hun medestudenten verantwoordelijk voor het veldwerk bij de deelnemende Friese melkveebedrijven. Gerlinda: “Ik heb tijdens het project veel geleerd over botanische samenstellingen. Nog steeds kijk ik met veel interesse naar ruigere weilanden.” Alfred was in het project verantwoordelijk voor de tellingen van de insecten: “Loopkevers hebben nog steeds mijn belangstelling, nu hobbymatig.”

Beiden geven aan dat het samenwerken in een groep zeer leerzaam was. Alfred: “En omdat we vanuit verschillende opleidingen in dit project meedraaiden, had iedereen zijn eigen kennis en inbreng. Goed om ook eens een kijkje te nemen bij andere opleidingen.”

"Toen de filmpjes van alle nominaties waren gepubliceerd, werden we toch fanatiek"

Vervolg
Na het winnen van de Impactprijs liep het project Koeien en kruiden door. Dit jaar stond in het teken van analyseren en schrijven van het rapport dat onlangs verscheen. Projectleider Anne Jansma: “We gaan verder met een vervolg van het project Koeien en Kruiden. Dit vervolgproject is gericht op het optimaliseren van de kwaliteit van kruidenrijk grasland. Ook hier willen we op dezelfde manier weer studenten betrekken.”

McDonalds, bloemen en een telefoon
Enne…wat is er met het gewonnen bedrag gebeurt? “Op de terugweg van de prijsuitreiking hebben we eerst maar een McDonald’s gepakt”, vertelt Alfred lachend. Daarna is het geld verdeeld onder de studenten. Alfred kocht een telefoon met een goede camera. “Die gebruik ik volop in mijn hobby.” Gerlinda: “Ik was zo intensief bezig geweest met kruiden, dus ik kocht er een bloemenweidemengsel met inheemse planten van. Dat heb ik in de tuin gezaaid.”

Meedoen aan de Impactprijs 2021? Schrijf je project of start-up voor 8 november in!

Een bal, een vrachtwagen, een speeltuin

Je bent 15. En dan pleit je in de gemeenteraad van Waalre voor budget voor een speeltuin in jouw straat. Dát deed Renate van der Steen drie jaar geleden. Ze won er de Impactprijs finale mee en sprak ook nog even met minister Carola Schouten op het podium:

Renate vertelt over de aanleiding van haar project destijds: “Het is altijd druk in onze straat. Ik woon naast een industrieterrein, grote vrachtwagens denderen door onze straat. En in de spits gebruiken veel automobilisten onze straat als sluiproute.”

Ze haalt even adem. ‘’Op een avond waren er kinderen voor onze deur aan het buitenspelen. Ze speelden op straat, want een speelplek was er niet. Ik was ook buiten en zag het voor mijn ogen gebeuren: een bal die de straat oprolt, een meisje dat er achter aan gaat en een vrachtwagen die komt aanrijden. Ik heb dat meisje letterlijk voor die vrachtwagen weggetrokken.”

Spannend
De speeltuin in Renates straat kwam er. Omdat Renate een brief schreef naar de burgemeester, vlak nadat ze het meisje voor de vrachtwagen weghaalde. Omdat ze een vlammend pleidooi in de gemeenteraad hield en een crowdfundingsactie startte. Omdat ze haar docenten, de burgemeester en de buurt inschakelde bij het realiseren van deze speelplek. De jury van de Impactprijs 2018 was zeer onder de indruk en Renate won de prijs in de categorie vmbo.

Renate blikt terug: “Ik hoefde er niet per se een prijs voor. Die speeltuin was er inmiddels, dat was mijn doel. Ik vond eigenlijk dat andere genomineerde projecten meer impact hadden. Maar uiteindelijk vond ik de prijsuitreiking toch heel spannend.”

Natuurlijk
Eén van de dingen die de jury van de Impactprijs opviel, was de bewuste keuze van Renate voor een natuurlijke speeltuin. “Dat kwam vanuit mijn betrokkenheid bij eco-schools op mijn school: mens, dier en milieu staan centraal. Ik vond het belangrijk dat dat terug kwam in de speeltuin. Maar ik heb ook echt onderzoek gedaan. Ik las dat een natuurspeeltuin beter is voor de ontwikkeling van kinderen.”

"Ik wilde eigenlijk opgeven, maar heb toch doorgezet"


Drie jaar later
De speeltuin is drie jaar later volop in gebruik, de kinderen uit de buurt hoeven nu niet meer op straat te spelen. Renate ging verder in het groene onderwijs, ze volgt de opleiding bedrijfsleider paardensport en -houderij bij Aeres mbo Barneveld. En ze heeft haar eigen onderneming: ze maakt touwproducten voor dieren, zoals paardenhalsters en hondenriemen.

Renate volgt nu de opleiding bedrijfsleider paardensport en -houderij

Steun
Renate: “Ik heb zoveel geleerd van het hele traject: samenwerken en overleggen. Ik heb geleerd dat het heel belangrijk is dat plannen uit de samenleving komen. Gelukkig ondersteunden mijn docenten van (toen nog) Helicon vmbo Eindhoven me goed. Meneer Malcorps en mevrouw Zinhagel hebben me geïnspireerd en aangemoedigd. En zonder de burgemeester van toen, meneer Brenninkmeijer, was het écht nooit gelukt. ”

“Mijn grootste leermoment? Twee dagen voor de sluiting van de crowdfundingsactie kwam ik nog 200 euro tekort. Ik wilde eigenlijk opgeven, maar heb toch doorgezet. En die 200 euro, die kwam er.” Renate sluit af: “Doorzetten, dat doe ik nog steeds.”

Breaking

Frej Gustafsson kwam voor zijn Master of Science naar Wageningen. Op zijn eerste dag ontmoette hij Mitchell Williams. De een Zweeds met een achtergrond in mariene wetenschappen. De ander afkomstig uit de Verenigde Staten, met een economische opleiding op zak. “Niets wees er die dag op dat wij met elkaar in zee zouden gaan”, vertelt Frej.

Drie jaar later werken de beide jongemannen intensief samen aan hun start up ReShore. “Het is toch net het verhaal uit een sprookjesboek?” lacht Frej. “Maar we hebben elkaar gevonden in onze gezamenlijke interesse: het opzetten van een bedrijf dat een duurzaam product maakt.”

Levende golfbreker
Frej vertelt: “We ontwikkelen een oplossing voor het regeneren van mariene ecosystemen. Veel van deze ecosystemen zijn verloren gegaan. Met ons product, we noemen het de levende golfbreker, beschermen we de kwetsbare kust. Tegelijkertijd herstellen we ecosystemen, doordat er mosselen en zeewier op onze golfbreker groeien.”

Frej en Mitchell hebben net een testperiode achter de rug, waarin zij een prototype van hun golfbreker testten in bassins van MARIN. “We hebben een fors model gebouwd van 3,5 meter breed en een halve meter hoog. Eindelijk zagen we met onze eigen ogen hoe effectief de golfbreker zijn werk doet. Hoe hij reageert op verschillende typen golven en wat de impact van de golven is op de aquacultuur. Het was intensief, maar de resultaten zijn veelbelovend.” 

Re shoreHet prototype van de golfbreker van ReShore

"Een prijs winnen als de Impactprijs stimuleert enorm: het bewijst dat er mensen zijn die in ons product geloven"

Verhaal
Frej en Mitchell wonnen met hun idee van de levende golfbreker de Impactprijs 2020 in de categorie WO. Het is niet de enige prijs die zij tot nu toe wonnen. Wordt het al normaal om te winnen? Frej lacht voluit. “Nee, natuurlijk niet. Het is altijd weer spannend. Wat wel makkelijker wordt, is ons verhaal vertellen. Inmiddels kunnen we dat zó vertellen dat iedereen snapt wat onze levende golfbreker is en waarom dat zo belangrijk is.”

Een prijs winnen als de Impactprijs stimuleert enorm. En het motiveert, zeker op de momenten dat het tegen zit. “Als er mensen zijn die in ons en ons product geloven, dan moeten we ook in onszelf blijven geloven.” En natuurlijk, het gewonnen geldbedrag kan deze start-up goed gebruiken. “Met de gewonnen bedragen konden we bijvoorbeeld onze website maken en ons prototype bouwen. Je kunt voorstellen dat vooral dat laatste een dure grap is.”

Ware grootte
De volgende stap is dat Frej en Mitchell deze herfst deelnemen aan de StartLife Accelator. Coaches van StartLife ondersteunen hen dan bij het opzetten van een business model, zodat het product de markt op kan. Frej ontvouwt de verdere plannen: “Begin volgend jaar willen we starten met een fondsenwerving. En dan later in 2022 is het hopelijk zo ver: het eerste model van de golfbreker op ware grootte ligt in het water.”

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Impactprijs Groen Onderwijs

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven