Tekst & foto’s: Femke Kingma & Jelien Timmermans
Op donderdag 30 september vonden verschillende demonstraties over de landbouwrobots plaats op het Suikerterrein. De demodag werd georganiseerd door Talentoogst, het Versnellingsprogramma Digitalisering & Technologisering en praktijkcluster Agro van CIV Groen. Projectleider van het praktijkcluster Miriam van Bree: “We laten studenten zien hoe robots werken in de precisielandbouw. Als de toekomstige akkerbouwers en loonwerkers zullen de studenten veel met robotisering te maken krijgen. Het wordt een nieuwe manier van boeren.”
De dag begon met koffie en gezellig met elkaar kennismaken in de tent. Na het welkomstwoordje van Sjoerd Pool (programmaleider van Terra en Suikerterrein) werd de hele groep verdeeld in vier groepen. Er waren verschillende mensen uit heel Nederland uitgenodigd om de leerlingen te vertellen over de robotisering. Na ieder half uur werden de groepen doorgeschoven om naar de volgende demonstratie te gaan.
De werking van de eerste gedemonstreerde robot is onkruid verwijderen op het land. Het verwijderen van onkruid gebeurt zo veel preciezer dan door mensenhanden, dat het minder snel terug groeit. Door het formaat van de robot is deze geschikt voor onder andere boomkwekerijen, maisvelden en voor het aardbeigewas op stek. Ook heeft deze robot een maai functie. Zo kan het voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Door middel van GPS rijdt hij van punt tot punt. De snelheid die bereikt kan worden is tussen de vier en vijf km per uur, de robot is volledig elektrisch.
De studenten vonden het erg interessant en stelden veel vragen.
"Zit de boer van de toekomst vooral achter de computer?"
De tweede gedemonstreerde robot heet ‘De Dino’. Deze wordt voornamelijk voor schoffelen ingezet. De robot haalt het grove onkruid eruit. In het midden hangen de schoffels onder de robot. Wanner de robot rijdt, wordt het onkruid eruit getrokken en aarde aangedrukt. Op deze manier groeit het onkruid minder snel terug. De accu van de dino gaat tussen de acht en tien uur mee, daarmee kan deze robot vijf à zes hectare per dag doen. Er zitten een aantal speciale functies op deze robot. Waaronder een anti-diefstalsysteem, omdat deze robot zeer prijzig is. Ook rijdt op GPS, de route wordt van te voren uitgestippeld.
De robot is niet zo groot is en wordt niet bestuurd. Voor de veiligheid zijn er sensoren. Herkent de robot iets binnen een straal van 0,5 meter, dan gaat hij in de beveiligingsmodus en stopt hij direct. Dit voorkomt aanrijding.
Drones
In de tent werd een presentatie gegeven over drones. Er waren verschillende drones die allemaal een eigen specifieke functie hebben. De drones vliegen boven de akkers en verzamelen data over onder andere de plantgezondheid, droogte, tekorten en bodemverdichting. Een drone ziet problemen die wij, als mensen, met het blote oog niet kunnen zien of te herkennen.
De presentator liet twee soorten drones zien. De ene drone had een normale camera, met een hoge resolutie en pixels op millimeter niveau. Door deze kunstmatige intelligentie kan het land helemaal worden onderzocht. De andere drone heeft een licht- en infrarood camera, waarmee wij bijvoorbeeld aan de kleuren van het blad kunnen zien of het een gezond- of ongezond blad is. Hoe groener, hoe gezonder het blad is. Of een geel blad, het gewas is dan klaar voor de oogst en dus rijp.
Het toepassen van deze kunstmatige intelligentie werd door de studenten als een belangrijke ontwikkeling voor de toekomst gezien. Juist omdat we op deze manier meer kunnen zien dan met het menselijk oog en computers voor analyse inzetten.
De laatste demonstratie was een presentatie over hoe handig en slim een route kan worden ingesteld voor de GPS van de robot. Hiervoor bestaat een speciale browser voor (Agrointelli). Het perceel dat gereden moet worden, staat in de computer. De gebruiker kan aangeven hoe de robot moet rijden voor optimaal gebruik van het perceel.
De studenten leerden hoe ze bochten moesten aangeven en hoe en waar ze moesten starten op het perceel. Dit werd voorgedaan op een beamer.
Geslaagde dag
We kijken terug op een geslaagde dag. Tot slot vroegen we aan de aanwezige studenten: “Zit de boer van de toekomst door deze techniek straks vooral achter de computer?” Het antwoord? Een duidelijk én volmondig ‘NEE’! Prachtige ontwikkelingen, maar feeling met het land en de aarde zal altijd belangrijk blijven, aldus de studenten.
Praktijkcluster Agro van CIV Groen en Versnellingsprogramma Digitalisering & Technologisering gaan deze op meerdere locaties in Nederland organiseren. Houdt de website in de gaten voor meer informatie.
Meer lezen?
Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.
mede mogelijk gemaakt door:
CIV Groen, Praktijkcluster Agro
Versnellingsprogramma Digitalisering & Technologisering
Talentoogst
Meer lezen?
Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.