Publicatiedatum: 12-02-2023

Tekst: Kirsten van Valkenburg
Foto’s: SVO Vakopleiding food (Pascal Goudkuil) & Kirsten van Valkenburg

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in H@P Magazine 3 van het praktijkcluster Food van CIV Groen.

Mirjam is projectleider bol (een Regionaal Investerings Fonds project) en Roeland is voorzitter van het College van Bestuur van SVO. Mirjam: “Vaak zoekt het onderwijs het bedrijfsleven op om intensiever te gaan samenwerken in een Meetingpoint, hier was het bedrijfsleven dat het initiatief nam.” De reden? De branche wilde graag een bol-opleiding, vanwege de enorme krapte op de arbeidsmarkt. En die opleiding was er nog niet.  


SVO Vakopleiding Food

SVO kent elf mbo-locaties door het hele land en bedient drie sectoren in de foodbranche: de vers- en vleesindustrie, de versdetailhandel en de foodservicebedrijven. SVO biedt onderwijs aan 2200 studenten, waarvan 160 voltijdsstudenten. De bol-opleidingen worden aangeboden op vier locaties.

Naar de website van SVO.

Lees meer

Korte lijntjes

Zes jaar later staat er bij SVO een bol-opleiding op niveau 3 en op niveau 4. Tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de brancheorganisaties VNV (Vereniging van Nederlandse Visspecialisten), KNS (Koninklijke Nederlandse Slagers), Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland (AVN) en Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). Ook McDonald’s Nederland was betrokken. Mirjam vertelt: “We hebben goed geluisterd naar onze partners en de vertaalslag gemaakt naar een brede opleiding die aansluit bij de branche.”

Tegelijkertijd werkt het meetingpoint aan de continue professionalisering van docenten. Iedere SVO-docent loopt elk schooljaar een week stage in het bedrijfsleven. “Onze relatie met het bedrijfsleven is goed en de lijntjes zijn kort, docenten zijn altijd welkom”, vertelt Mirjam enthousiast. Een ander initiatief zijn hybride docenten: vakspecialisten die een periode voor de klas staan. “Zo hebben we een specialist die onze studenten meeneemt in de wereld van vis en visproducten. En ondertussen deelt hij zijn ondernemerservaring.” Mirjam glimlacht: “Studenten smullen ervan.”

Samen

Eén van de doelen van het meetingpoint is startvaardige studenten op de arbeidsmarkt brengen. “Daar zit ons gezamenlijk belang.” Zo moeten studenten weten wat er in de sector speelt, kunnen aansluiten bij innovaties, ondernemend zijn en onderzoekende vaardigheden bezitten. Mirjam: “Dat bereiken we alleen maar samen. Daarom nemen we bijvoorbeeld onze eerstejaars studenten als kennismaking mee op een foodsafari. Wekelijks bezoeken ze een ander bedrijf, van de lokale groenteboer tot McDonald’s. Bedrijven ontvangen ons graag.”

"Van de lokale groenteboer tot McDonald's. Bedrijven ontvangen ons graag."

Roeland Buijsse en Mirjam Pees

Hybride burger

Het meetingpoint werkt ook aan innovaties. Samen met Wageningen University and Research en KNS (brancheorganisatie slagers) is een receptuur voor een hybride hamburger en grillworst ontwikkeld. “Deze producten bestaan uit dierlijke en plantaardige eiwitten”, vertelt Roeland. “Met dit project spelen we in op de verschuiving in de consumentenvraag van dierlijke naar plantaardige producten”, vertelt Roeland. Een ander resultaat van deze samenwerking? Hybride producten hebben nu ook een plek in het curriculum. 

Toekomst

Een deel van ontwikkelingen gaat verder in het practoraat dat SVO opstart, in samenwerking met de brancheorganisaties KNS en VNV. “Een logische stap”, aldus Roeland. “Toegepast onderzoek brengt zowel SVO als de sector veel mogelijkheden.”  

"Toegepast onderzoek brengt zowel SVO als de sector veel mogelijkheden"

"Hoe zorgen we ervoor dat jongeren ook daadwerkelijk in de foodsector willen werken?"

Zijn er ook nog worstelingen? Het wordt stil. Roeland lacht: “Een goed teken!” Dan gaat hij verder: “Er ligt een gezamenlijke uitdaging voor de sector en het onderwijs. We zien dat jongeren interesse hebben voor food, maar hoe zorgen we ervoor dat ze ook daadwerkelijk in de foodsector willen werken?”

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Praktijkcluster Food van CIV Groen

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven