Publicatiedatum:

Nederland speelt een belangrijke rol in de wereld van bloemen en planten. Niet alleen in de productie en handel, maar ook in de veredeling.  Veredeling betekent het selecteren en doorkweken van gewassen met de beste eigenschappen, zoals de mooiste kleur of de beste bescherming tegen ziektes. Door veredeling bestaan er inmiddels ontelbaar veel soorten. Dat kan verwarrend zijn in de handel: het is belangrijk dat iedereen precies weet over welke plant of bloemsoort het gaat. Wel zo handig.

Bloemen en planten registreren

Daarom worden alle bloemen en planten in Nederland geregistreerd, bijvoorbeeld bij Stichting Floricode. Stichting Floricode werkt met vaste afspraken voor registratie: alle bloemen en planten krijgen uitgebreide beschrijvingen. Denk aan de geur, kleur en grootte van de gewassen. Maar ook informatie over de bloeimaanden en de rijpheidstadia.

 Is de soort geregistreerd? Dan wordt deze beschrijving door bedrijven gebruikt in de handel. Je vindt alle beschrijvingen in de app van Floribook (van Floricode). Ook fijn: bij ieder gewas staat een foto.

Links zie je de originele foto van een gebruiker. Rechts zie je een afbeelding die het systeem heeft gemaakt: het herkent zeven verschillende kleuren in de foto. Ze lijken duidelijk veel op elkaar! In het midden zie je waar de zeven kleuren te vinden zijn in de bloem. De x-as (horizontaal) geeft de afstand tot het midden van de bloem aan. De y-as (verticaal) telt het aantal beeldpunten van de kleur. 

 Slimmer werken met kunstmatige intelligentie (AI)

Het beschrijven van de kenmerken van planten en bloemen is een lastige klus en duurt erg lang. Met het MODOMA-project moet dat een stuk efficiënter gaan. MODOMA staat voor MOrphological Descriptions of Ornamentals through MAchine learning. Het betekent dat beelden van bloemen worden geanalyseerd en herkend door kunstmatige intelligentie en deep learning. Een algoritme leert dus zelf welke eigenschappen de bloem- of plantsoort heeft.

Het is belangrijk dat daarvoor veel verschillende beelden worden gebruikt. Dan is het systeem zo betrouwbaar mogelijk. De natuur heeft namelijk eindeloos veel kleuren en vormen. Hoe meer (duidelijke) foto’s, hoe beter voor het algoritme.

MODOMA in de toekomst

Zodra het systeem goed werkt, kan het helpen bij de registratie en handel van bloemen en planten. Het maakt de uitwisseling van informatie over bloemen en planten makkelijker. In Nederland, maar ook over de grens.

 Het MODOMA-project is een samenwerking tussen Floricode, Naktuinbouw en Wageningen University & Research.

 Bronnen:

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Versnellingprogramma Digitalisering & Technologie

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven