Hoe zorg je voor voldoende personeel in de groene sectoren? Wat is de waarde van zij-instromers? Hoe gaan bedrijven en het onderwijs krapte tegen, en hoe verbeteren we het imago van de sector?
Ook in de groene sector zorgt personeelstekort voor problemen: dagelijks werk blijft liggen en er is geen ruimte voor innovatie, groei of transitie van bedrijven. Hier lees je artikelen over hoe bedrijven personeel weten aan te trekken en behouden, waar instroom vandaan komt en hoe je daar zelf aan kunt bijdragen. Verder vind je hier acties die bijdragen aan een beter imago, en lees je hier over inspirerende goede voorbeelden.
De agrarische sectoren lanceerden medio april samen het arbeidsmarktplatform ‘Beter Uitzicht’, om werkzoekenden te enthousiasmeren voor een functie in land- en tuinbouw.
Lees meerOm zij-instromers te interesseren voor werk in de agrarische sector is in april 2024 een website gelanceerd voor vacatures in de primaire sectoren. Bij de realisatie daarvan zijn inzichten gebruikt uit voorafgaand onderzoek onder werkzoekenden. Wat trekt hen aan in de sector en waar hebben ze misschien een verkeerd beeld van?
Lees meerDe krapte op de arbeidsmarkt maakt het voor veel bedrijven in de groene sectoren moeilijk om vacatures goed te vervullen. Ook Cumela signaleert deze ontwikkeling, vertelt Marije van Beurden, beleidsmedewerker bij Cumela.
Lees meerDe agrarische arbeidsmarkt is volop in beweging. Bedrijven worden steeds groter en er is vaker vreemd personeel nodig om het werk rond te zetten. Maar waar haal je in de huidige overspannen arbeidsmarkt goede groene arbeidskrachten vandaan?
Lees meerVoor de stijgende vraag naar hoveniers groeit idealiter ook de instroom in de opleidingen. Dat gebeurt wel, onder meer door zij-instromers uit andere sectoren. Maar het aantal gekwalificeerde hoveniers dat jaarlijks afstudeert, is nog steeds onvoldoende om alle vacatures te vullen. Brancheorganisatie VHG stimuleert met scholen en bedrijfsleven de instroom in de hoveniers opleidingen.
Lees meer