Tekst & foto's: Sylvia Timmerman (LTO Noord)
In het programma was veel aandacht voor goed werkgeverschap, krapte op de arbeidsmarkt, de arbeidsmarkt van de toekomst en Levenlang ontwikkelen: werkplekleren.
Bekijk de aftermovie:
Talent is aan zet. Generatie Z is de groep werkenden waar we ons op moeten richten en zij hebben andere behoeftes dan de generaties hiervoor. “Je bent niet alleen een kind van je ouders, maar ook van de tijd waarin je geboren bent.”, quote organisatiefuturoloog Arjen Banach. “Als werkgever moet je bewegen en creatief zijn. Biedt mensen de mentale fooi waar ze naar op zoek zijn, oftewel: maak het voor mensen de moeite waard om bij jou te komen werken. Een fantastische wervingscampagne werkt niet als de cultuur in werkelijkheid totaal anders is. Het begint met goed werkgeverschap en laat dat nou de uitdaging zijn.”
"Generatie Z heeft andere behoeftes dan de generaties hiervoor"
Met kleine experimentjes zet Arjen de deelnemers letterlijk in beweging. Experimenteren is de manier om bij te kunnen blijven. De ontwikkelingen gaan dusdanig hard dat je met plannen maken keihard achter gaat lopen. Je wordt aan alle kanten ingehaald door de tijd. Durf het anders te doen, probeer iets nieuws en durf te experimenteren. Dat is de weg naar succes. Met die gedachten gaan de deelnemers het verdere programma in.
Hoe zorgen we dat we de juiste mensen in de sector houden
Met de campagne ‘Kennis & Kracht’ zet Cumela vol in op de jongeren in het voortgezet onderwijs. Marije van Beurden en Dick Klop nodigen de deelnemers in de workshop ‘Krapte op de Arbeidsmarkt’ uit om mee te denken. “Hoe zorgen we sector overstijgend dat we de juiste mensen bij ons aan het werk houden?” Deelnemers zijn unaniem: alleen samen gaan we dat redden. We moeten laten zien wat de waarde van werken in de sector is. Zowel bij jongeren op het voortgezet als in het middelbaar en hoger onderwijs. Alsook bij zij-instromers. Er zijn projecten en campagnes genoeg, de kunst gaat zijn deze aan elkaar te koppelen. Daarin is de samenwerking tussen overheid, onderwijs én ondernemers cruciaal.
Sectorale ontwikkelpaden als kans voor nieuwe mensen
De vraag naar nieuwe medewerkers in de sector stijgt en de instroom op het mbo in het groene domein neemt af. De VHG zet in op het versterken van de doorstroom van het groene vmbo naar het groen mbo. Maar ze richt haar pijlen ook stevig op de zij-instromers. Jeroen Zijlmans (VHG) en Herbert de Witte (Zone college) nemen de deelnemers tijdens hun workshop ‘De Arbeidsmarkt van de toekomst’ mee in hun idee. “Veel potentiële werknemers zijn (nog) geen vakspecialisten. Maar ze kunnen dat wél worden! De VHG branche opleidingen zijn een belangrijk middel om ze onderdelen van het vak te leren. Evenals sectorale ontwikkelpaden. Dat betekent dat ze steeds stapjes van het vak leren op de werkplek. “Daarmee zorgen we dat we ze binnenhalen, uitdagen en ontwikkelen tot vakbekwame mensen. Op die manier binden we ze aan het vak.”
Hoe versterken we leren op de werkplek en waarderen we dat vooral?
We leren door het volgen van scholing en cursussen en daar zetten we vol op in. Dat terwijl in de praktijk 70% van wat we leren op de werkvloer plaatsvindt. Dus in de praktijk. Erik Kaemingk (GreenPort Gelderland) en Robert Veenstra (LTO Noord) dagen de deelnemers van hun workshop ‘Leven Lang Ontwikkelen en Duurzame Inzetbaarheid’ uit om na te denken over hoe we daar in de toekomst meer op in kunnen zetten. Al snel komt er een discussie op gang hoe je medewerkers kunt waarderen en belonen voor hun leerprestaties op de werkvloer. Zit dit in leercertificaten of in ervaringsdiploma’s of moeten we het veel meer zoeken in beloningssystemen? Het erkennen van leren, motiveert om verder te leren. Waar zit het verschil tussen waarde voor de werkgever en de waardering voor de medewerker? Hoe zorgen we dat werkplekleren versterkt wordt door zowel bedrijven, overheden en onderwijs. Hoe pakken we dat als sector aan en welke rol kan Groenpact daarin spelen?
Uiteindelijk wordt in de Wrap up duidelijk dat daar de sleutel zit. In alle workshops ging het vanmiddag over sector overstijgend werken. Samen laten zien welke waarde onze sector heeft voor werknemers. Samen kunnen we zorgen dat er voor iedereen een mentale fooi te halen valt in onze sector. Aankomend jaar gaan we vanuit de verschillende thema’s concrete acties uitzetten. Denk hierbij aan werkbezoeken tussen werkgevers, het organiseren van een kijkje buiten de sector door middel van een ‘buiten-je-eigen-bubbel-bezoek’ en verdiepingssessies.
Heb je de themadag gemist, maar wil je graag deelnemen aan het vervolg? Of wil je graag meer informatie of heb je ideeën over deze thema’s? Neem contact op met projectleider Wendy van Schooten van LTO Noord.
Meer lezen?
Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.
Meer lezen?
Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.