Publicatiedatum: 29-10-2024

Tekst: Bart van de Beek
Fotografie: Horti Grafting

In de boomkwekerij is enten een precisiewerk, maar door toenemende personeelstekorten blijft het uitdagend. Horti Robotics The Netherlands ontwikkelde daarom een volautomatische ent-robot die dit proces revolutioneert. Deze wordt nu gebruikt door Horti Grafting In eerste instantie om het enten op de eigen kwekerij te kunnen automatiseren, maar na verdere opschaling en doorontwikkeling bieden zij deze dienst ook aan andere bedrijven aan. Grafting-as-a-service en daarmee zijn zij uniek in de wereld.

Enten van bomen

Bij het enten van bomen en struiken worden delen van twee planten samengevoegd zodat ze samen als één plant groeien. Meestal wordt een jonge scheut of tak (de ent) van een gewenste soort vastgemaakt aan de stam of wortelstok (de onderstam) van een andere boom. Dit heeft verschillende voordelen:

  • In plaats van een boom van zaad te kweken (wat lang kan duren), kan door te enten een bestaande vruchtbare tak sneller vruchten voortbrengen.
  • Onderstammen kunnen sterker of beter bestand zijn tegen ziektes, terwijl de ent afkomstig kan zijn van een boom met betere fruitkwaliteit of -smaak. Dit combineert het beste van beide bomen.
  • Door te enten kunnen kwekers genetisch identieke bomen produceren, zodat de vruchten die ze opleveren een vergelijkbare kwaliteit hebben.
  • Het maakt het mogelijk om bomen te kweken die aangepast zijn aan specifieke bodems of klimatologische omstandigheden door het kiezen van de juiste onderstam.

Bij enten worden de ent, ook wel griffel genoemd, en de onderstam precies op elkaar afgestemd, zodat hun cambiumlagen (het groeivlies net onder de schors) contact maken. Daarna wordt het geheel stevig vastgemaakt met bijvoorbeeld een ent-tape, zodat het goed kan herstellen en samen verder groeien.

Lees meer over enten op Groen Kennisnet

 De robot is in staat om heel nauwkeurig sneden te maken en de ent heel precies op de onderstam te plaatsen waardoor een beter en constanter eindproduct ontstaat. De kwaliteit van de producten is beter en de uitval ligt daarmee veel lager. Voor wat betreft arbeidsbesparing levert dit de volgende voordelen:

  • Robots kunnen continu werken, terwijl mensen tijdslimieten hebben. Dit zou betekenen dat grote aantallen bomen in een kortere tijd geënt kunnen worden.
  • Kostenbesparing
  • Het opleiden van mensen kost tijd en geld. Robots hebben dit probleem niet en zijn bovendien in staat om zich sneller aan te passen aan nieuwe producten.

Met de verwachte toename van arbeidstekorten zien we dat de groene sector zich versneld zal moeten richten op innovaties die herhalend en nauwkeurig werk automatiseren. De ontwikkelingen in sensortechnieken, AI en robotica maken dit mogelijk.

Bekijk ook het filmpje:

Extra informatie en bronnen:

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.