Publicatiedatum: 4-11-2020
Tekst: Mirjam Kuggeleijn
Dit artikel werd geschreven voor De Groene Monitor
De drie toekomstvisies die we in dit artikel belichten zijn gemaakt door gerenomeerde (wetenschappelijke) instituten:
- Nederland in 2120
Zeventien wetenschappers van de Universiteit Wageningen maakten een kaart van Nederland over 100 jaar, in 2120. - Panorama Nederland
Toekomstvisie van het College van Rijksadviseurs op de thema’s wateropgave, het boerenland, verstedelijking en duurzame energie. - Vijf scenario’s voor ons toekomstig voedselsysteem
De Transitiecoalitie Voedsel maakte onder leiding van Frederike Praasterink vijf scenario’s.
Ze hebben met elkaar gemeen dat ze geen doemscenario’s schetsen, maar een positief verhaal vertellen.
Een paar beloftes (uit de visies):
- Allerlei teelten staan in rijen of kleine potjes door elkaar heen, gewassen zetten hun eigen verdedigingsmiddel in tegen ziekten en plagen. (3)
- Het totaal aan landbouwgrond is gehalveerd ten opzichte van nu en de veehouderij is tot een derde van de productie geslonken. Een deel van de voedselproductie is verplaatst naar zee.(1)
- Voedselproductie komt in evenwicht met het maatschappelijk belang en dus ook met het landschap. Landbouw wordt duurzaam en circulair. (2)
- In 2050 komt ons eten uit de 3D printer. Heel gewoon, gemakkelijk en ook nog lekker en gezond. (3)
- In het westen van het land is de traditionele veehouderij grotendeels verdwenen uit de veenweidegebieden en verruild voor recreatie en kleinschalige stadslandbouw.(1)
- Intensieve veehouderij gaat naar bedrijventerreinen, zodat in het landelijk gebied alleen nog grondgebonden wordt geboerd. Met behulp van de recentste technieken in hoog tempo en met minimaal gebruik van water en nutriënten, groente en fruit worden gekweekt in gestapelde gebouwen, onder LED-licht. (2)
- We hebben grootschalige ecologische landbouw, waarbij alle kringlopen in balans zijn. De plek/regio bepaalt wat er wordt geteeld en ook de retail speelt daar op in. (3)
- Uitbreiding van de steden moet vooral in het oosten van Nederland gebeuren, op hogere zandgronden, zoals bij de Veluwe en in Brabant. (1)
- We grijpen de wateropgaven aan om de omgevingskwaliteit van ons land te vergroten. We zorgen voor de opvang en het vasthouden van water op de hogere gronden en combineren dat met andere functies als natuur. (2)
- Veel open water in en om de stad is van belang voor watermanagement in de stad en draagt ook bij aan de leefomgeving van de stadsbewoners en het klimaat in de stad. (1)
- Concentratie van verstedelijking en menging van functies zorgen voor een gevarieerd aanbod van werk en voorzieningen dichtbij huis. (2)
Meer lezen?
Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.
Thema:
Voedseltransitie, Klimaat,
Sector: Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Natuur & Leefomgeving
Sector: Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Natuur & Leefomgeving
Meer lezen?
Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.