Publicatiedatum: 15-11-2023

Dit artikel verscheen eerder in: Maatschappelijke kansen benutten met Kennis op Maat

Projectleider Geert Hoekstra (Wageningen Economic Research): “Er wordt enorm veel onderzoek gedaan rondom visserij en aquacultuur. Dat is vaak gericht is op technische, ecologische of sociaaleconomische kennisvragen. Belangenorganisaties en financiële dienstverleners geven juist aan dat er dringend behoefte is aan praktische kennisoverdracht. Aanscherping van de ondernemersvaardigheden is broodnodig om de uitdagingen van vandaag en morgen het hoofd te bieden.”

Laatste inzichten

Op basis van die inzichten heeft Hoekstra een serie masterclasses ontwikkeld voor ondernemers uit de visserij, aquacultuur en verwerking en handel. Onderwijs nam ook deel met studenten uit het mbo, hbo en wo. De deelnemers kwamen in de winter van 2021/2022 zeven keer een avond samen. Tijdens zo’n avond deelden onderzoekers en ondernemers uit de sector de laatste inzichten op het gebied van bijvoorbeeld voedselwinning in de blauwe economie, duurzaamheid aan de hand van people, planet, profit, circulaire economie, beleid en bestuur en innovatie.

"Door de masterclasses werk ik nu een aantal plannen uit voor een toekomst waar ik mogelijk anders niet op zou zijn gekomen"

“We staan midden in de maatschappij”

Marieke Swinkels was één van de deelnemers. Ze is product manager bij Nijvis, een internationaal opererende palingkwekerij. Ze heeft aquacultuur gestudeerd bij Wageningen Universiteit, dus hoe je succesvol vis kweekt, hoef je haar niet te vertellen. Toch gaf ze zich meteen op voor de masterclasses:

“Ik denk dat het belangrijk is om een bredere blik te krijgen op wat er gaande is in onze sector. Uiteindelijk staan we midden in de maatschappij en moeten we dus ook oog houden voor wat de consument en burger van ons verwacht. Daarnaast is het ook handig om te weten hoe besluitvorming bij de overheid werkt. Ik vond de masterclass over beleid dan ook heel erg nuttig. En ik was aangenaam verrast over de masterclasses over duurzaamheid. Ons bedrijf bleek al heel goed te scoren.”

"Ik denk dat het belangrijk is om een bredere blik te krijgen op wat er gaande is in onze sector"

Tijd om over andere boeg te gooien

“Voor mij was het opdoen van nieuwe ideeën een van de belangrijkste redenen om deel te nemen”, zegt Jacob Brands, mede-eigenaar van een kotter: “En die nieuwe ideeën zijn hard nodig. Werken op de oude manier wordt steeds lastiger voor ons. Onlangs zijn er weer nieuwe delen van de Noordzee voor visserij afgesloten en de extreem hoge brandstofprijzen zorgen ervoor dat we de afgelopen 20 weken niet eens konden uitvaren. Om te overleven moeten we het dus over een andere boeg gooien. De masterclasses hebben mij geholpen om te bepalen binnen welke kaders ik mijn plannen moet ontwikkelen. Wat vraagt een bank van me? Wat kan ik qua regelgeving verwachten en hoe ontwikkel ik nieuwe activiteiten. Mede door de masterclasses werk ik nu een aantal plannen uit voor een toekomst waar ik mogelijk anders niet op zou zijn gekomen.”

 

Het project wordt uitgevoerd door Wageningen Research, geïnitieerd door het practoraat visserij, innovatie & ondernemerschap van ROC Friese Poort. De organisatie en uitvoering vond plaats in nauwe samenwerking met ProSea, ABN AMRO, Rabobank, Flynth, Profinis Accountants, Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, Nederlandse Vereniging van Viskwekers, Nederlandse Vissersbond, Rapid Engineering, Stichting Agrofoodcluster, Visfederatie/VVU, VisNed/PO Urk en WeForSea.

Lees meer

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Topsector Agri & Food

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven