Ze deden dat in in samenwerking met adviesbureau idverde, dat de opdracht heeft gekregen om deze vergroening in Tilburg vorm te geven en te realiseren.
Methodiek
De methodiek is vormgegeven aan de hand van belangrijke indicatoren waarmee de drie thema’s meetbaar zijn gemaakt. De biodiversiteit wordt gemeten aan de hand van de connectiviteit van de plantsoorten, in combinatie met de foerageerradius van hét symbool van biodiversiteit: de bij. De beleving van de openbare ruimte is meetbaar gemaakt met behulp van een enquête waarin het (potentieel)straatbeeld getoetst wordt. Aan de hand van hittekaarten is de hittestress in beeld gebracht. Een combinatie van deze drie thema’s levert een dashboard op waarin de locaties worden weergeven die het meeste potentie bevatten voor vergroening. Monitoren
Als ijkpunt heeft de projectgroep ook een nulmeting uitgevoerd. De nulmeting geeft de huidige situatie rondom de biodiversiteit, de beleving en de hittestress weer. Door de thema’s, met behulp van de methodiek, te blijven monitoren wordt ook het effect van de vergroeningsmaatregelen duidelijk. Het dashboard biedt daarnaast de mogelijkheid om de huidige situatie van de binnenstad te bekijken en hierop te acteren. Echte impact
Het project zorgde voor constructieve discussies zowel binnen de gemeente Tilburg, idverde en de HAS Hogeschool over het proces van vergroenen. Uiteindelijk heeft het geleid tot een andere prioritering van de voorgestelde vergroening én een ander ontwerp in de gemeente Tilburg. De methode is op veel meer plekken toe te passen. Tijdens een workshop op de Vakbeurs openbare ruimte is de methode gepresenteerd aan een geïnteresseerd publiek.
Meer lezen?
Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.
Meer lezen?
Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.