Publicatiedatum: 23-02-2021

Tekst en foto’s: Kirsten van Valkenburg

Evelien Franken vertelt verder: “Er is door twee eerdere practoren stevig geïnvesteerd om de koers van dit practoraat te bepalen.” En dus is er is al veel gebeurd. Evelien: “We hebben mogelijke onderzoeksvragen opgehaald bij het bedrijfsleven. We zijn in eerste instantie begonnen bij onze partnerbedrijven, zoals Royal Steensma. Vanuit de Food Innovation Academy (FIA) organiseren we kenniscafés, ook daar melden geïnteresseerde bedrijven uit de regio zich, groot of klein. Uit dit soort bijeenkomsten rollen interessante vraagstukken.“

Studenten werken aan praktijkcasussen

Die eerste ronde langs bedrijven leverde meteen praktische casussen op voor de studenten. Zo was er een regionale bakker die regelmatig klachten ontving van zijn klanten over het verschil in grootte van de stokbroden die hij verkocht. De machine die de stokbroden produceerde, zorgde voor onregelmatigheden in lengte en gewicht. De instellingen van deze machine: daar lag het probleem, zo leek in eerste instantie. 

"Mbo-studenten denken praktisch, dat is hun meerwaarde"

Een groep studenten boog zich over deze casus. Tijdens een excursie bekeken zij de stokbrodenmachine, stelden vragen en gingen aan de slag om tot een oplossing te komen. Waar het bedrijf de focus legde op de instellingen van de machine, kwam een student met een hele andere invalshoek. Evelien vertelt met een lach: “En daar zie je de meerwaarde van mbo-studenten. Zij denken praktisch. Want wat zei die student: ‘Waarom ga je je stokbroden niet gewoon per gewicht verkopen?’ Een oplossing waar de bakker niet op gekomen was, omdat hij het accent legde op de instellingen van de machine.” Het resultaat? De bakker verkoopt nu zijn stokbrood per gewicht en krijgt geen klachten meer.

"Veel partijen doen en denken mee"

Studenten zijn ook bezig geweest om reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie te waarderen. Restproducten van de bladerdeegproductie en afgekeurde tomaten van een tomatenkweker. Maar ook wortelloof dat door de consument wordt weggegooid. Prachtige producten zien het licht, zoals tomatenbier en groene pesto op basis van wortelloof.

Docenten in de startblokken

Ook het docentteam is al hard aan het werk geweest. Evelien vertelt: “We zijn verkennend bezig geweest met de docenten rondom de vragen: wat is onderzoek en wat betekent dit voor je lessen. We hebben de onderzoeksvaardigheden getraind. Het docententeam is er klaar voor.”

 

Breed draagvlak

Er zijn veel partijen betrokken bij het practoraat. Lentiz, Inholland Delft, ongeveer 15 bedrijven in de regio en de gemeente Vlaardingen startten een aantal jaren geleden de Food Innovation Academy. Dit gebeurde in afstemming met de gemeente Rotterdam en andere omliggende gemeenten. Uit deze Academy komt het practoraat voort. En natuurlijk zijn deze partijen daarom ook betrokken bij het practoraat. Maar niet alleen zij, er stapten meer organisaties in: brancheorganisatie FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie, LDE (Universiteit Leiden, Delft en Erasmus), MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag) en de provincie Zuid-Holland. “We informeren elkaar heel goed waar we mee bezig zijn. Dat gaat meer op strategisch niveau,” zegt Evelien.

Evelien sluit af: “We hebben echt een jaar genomen om met elkaar te ontdekken. In dat jaar zagen we dat het effect van een practoraat groter is dan alleen bij de Food Innovation Academy. Je ziet dat het effect heeft op onze andere opleidingen. Zij raken geïnspireerd, omdat het uitvoeren van onderzoek iets extra’s toevoegt in onze school.”

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Lentiz
Inholland Delft
Food Innovation Academy

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.