Publicatiedatum: 15-02-2022

Dit artikel verscheen eerder in H@P Magazine - Passie voor innovatief mbo in de foodsector

Tekst: Ton van den Born
Fotografie: Vera Cornel, Curio & Shutterstock

“We zitten middenin een transitie naar een gezond en duurzaam voedingssysteem”, zegt Robert Mens, ontwikkelaar Food & Future, een opleiding die bij Curio het derde jaar is ingegaan. Die transitie gaat zowel uit van consumenten, die vaker verse, lokale en verantwoorde producten willen, als van bedrijven die kiezen voor kringloop.  

Het is duidelijk geworden dat er in de foodsector, naast mensen voor de technologische kant van voedselproductie, vraag is naar professionals die kijken naar de relatie tussen voeding en gezondheid.

Mbo-opleidingen

Curio is lang niet het enige mbo met zo’n opleiding. Ook MBO Life Sciences, Terra, Yuverta, Clusius College, Zone College en Lentiz hebben opleidingen voor Voeding en Voorlichting. Bij Yuverta en Aeres is er een opleiding voor vakexperts waarbij voeding aan leefstijl wordt gekoppeld. Bij Yuverta is die opleiding een cross-over die in samenwerking met mbo sport en bewegen van Summa en Deltion is opgezet.

Lees ook: 'Stokbrood, tomatenbier en wortelloofpesto', over het practoraat Health, Food and Technology, verbonden aan Lentiz Life College in Schiedam

‘We zitten middenin een transitie naar een gezond en duurzaam voedingssysteem’

 Studenten leren bij Voeding en Voorlichting waar voeding vandaan komt, wat erin zit, wat de invloed van voedingsmiddelen is op ons lichaam en hoe je consumenten en bedrijven adviseert over gezonde en duurzame voedingskeuzes. Ze kunnen na hun opleiding bijvoorbeeld als voorlichter of adviseur op allerlei plekken in de voedselketen gaan werken. Hun adviezen kunnen gaan over teelt en productie, de verwerking van producten, verpakking of consumptie. Of adviseren over gezonde en bewuste voedingkeuzes. Afgestudeerden kunnen bijvoorbeeld in ziekenhuizen adviseren over aanpassingen om het menu gezonder te maken.


Duurzamer, lokaler, gezonder

“Die voeding moet ook smaakvol zijn”, zegt Robert Mens. In de opleiding van Curio, ontwikkeld in samenwerking met de hotelschool van het mbo, gaat het dan ook niet alleen om de duurzame productie van liefst lokale gewassen, maar ook om de bereiding van dat voedsel.

Over de onderwijsinhoud hebben ‘foodpartners’ meegedacht, vertelt hij. Agrarische bedrijven, cateraars, overheid en GGD. “Want de opleiding moet aansluiten op de vraag, en we willen ook dat onze studenten kennismaken met de praktijk. Bijvoorbeeld door zich te verdiepen in de vraag van een aardappelteler uit Zeeuw-Vlaanderen die nieuwe doelgroepen wil aanboren.” Zij noemden hun project: ‘Power to the Pieper.

"Over de onderwijsinhoud hebben foodpartners meegedacht, zoals agrarische bedrijven, cateraars, overheid en GGD"

Lector en practoren

Behalve nieuwe opleidingen is er kenniscirculatie in gang gezet op dit terrein, zegt Feike van der Leij van Hogeschool Inholland. “Mbo draait daar enthousiast in mee.” Er zijn practoren gekomen en docentstages gestart. Die practoren zijn net begonnen: Bertine Philipsen bij Clusius College en Yuverta, Petra Kuipers als practor Food, Health & Technologie bij Lentiz, en Leon Joore bij Curio. Zij doen met bedrijfsleven, docenten en studenten onderzoek dat moet bijdragen aan de praktijkgerichte opleiding van ‘foodprofessionals van de toekomst’.

Lector Feike van der Leij

Van der Leij zelf is sinds februari 2021 lector Health & Food. Hij is betrokken bij projecten binnen het meetingpoint Food Innovation Community Amsterdam (FICA). Daar heeft hij ook contact met deelnemende mbo-instellingen. Vraag voor het lectoraat is hoe voeding en alles eromheen kan zorgen dat mensen langer gezond en gelukkig blijven en tegelijk de duurzaamheid van de voedselketen verbetert (Food for Happy Ageing). Bijvoorbeeld in een project waarin zorginstellingen zich met hbo, mbo en mkb richten op thuiswonende ondervoede ouderen.

 

"Hoe kan voeding ervoor zorgen dat mensen langer gezond blijven en tegelijk de duurzaamheid van de voedselketen verbeteren?"

Start-ups

Mbo’ers van  opleidingen Voeding en Voorlichting denken na over wat zij kunnen doen. Over nieuwe producten bijvoorbeeld die duurzamer en lokaler zijn, gezonder, de eiwittransitie bevorderen of consumenten andere keuzes bieden. Na hun studie en soms al tijdens de studie ontstaan dan vaak leuke startups. Ze schrijven kookboeken, maken vlogs, bedenken de volgende ‘Dutch Weed Burger’ of komen met de ‘Snackbar van de toekomst’.

Je ziet echt iets veranderen, constateert Esther Wouters van Praktijkcluster Food van CIV Groen. “Vroeger ging het over voedselveiligheid en voedselschaarste. Nu is er veel meer aandacht voor gezond en duurzaam eten. De sector zelf gebruikt ook woorden zoals ‘balans’. Want een bewuste voedingskeuze helpt niet alleen voor een gezond lichaam, maar brengt ook balans in onze relatie tot de aarde.”

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Curio

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.