Tekst: Kirsten van Valkenburg
Foto's: Scalda Groen College
Aquacultuur is een nog relatief jonge sector, die schelpdieren, vis, algen en zeewier in een gecontroleerde omgeving teelt. Deze nieuwe manier van telen bestond lange tijd uit onderzoeken en pionieren. Maar nu groeien de bedrijven door en dat vraagt om een ander type medewerker.
“We vroegen toonaangevende bedrijven wat hun ideale toekomstige werknemer moet kennen en kunnen,” vertelt Johan de Bat, docent aquacultuur bij Scalda. “En dat staat nu centraal in onze opleiding. Zo moeten zij uit de voeten kunnen met bijvoorbeeld geautomatiseerde voedersystemen en geavanceerde instrumenten voor ziekten- en plagenpreventie.”
Opleiding verfijnen
Zes zogenaamde klankbordbedrijven, voorlopers uit de gehele breedte van de aquacultuur, gingen aan de slag met Scalda. Ook nu de opleiding draait, blijven de klankbordbedrijven betrokken. Zo lopen de studenten dit schooljaar allemaal stage bij één van de klankbordbedrijven. Johan legt uit: “Daar hebben we bewust voor gekozen. De bedrijven weten waar ze aan beginnen, ze zijn immers betrokken bij de inhoud van de opleiding. En het geeft ons dubbele feedback: zowel van de student als van het bedrijf. Daarmee verfijnen we de opleiding.”
"Iets meer dan de helft van de wereldwijde visconsumptie is nu afkomstig uit aquacultuur"
Eén van de klankbordbedrijven is Kingfish Zeeland, gespecialiseerd in de teelt van de yellowtail kingfish. Naast de stage, ontvangen zij alle studenten een dagdeel in de week op het bedrijf voor een praktijkopdracht. Johan: “De sector vraagt om hands on medewerkers die de aquacultuur verder laten groeien. Daarom laten we onze studenten voornamelijk in de praktijk leren.”
Midden in de praktijk
Thomas Staessen is innovatiemanager bij Kingfish en begeleidt de studenten tijdens hun praktijkdagen bij het bedrijf. Hij vertelt: “Iedere keer staat een ander onderwerp centraal. Ik start met een korte, theoretische introductie en daarna werken de studenten aan een praktische opdracht binnen ons bedrijf. Ze testen bijvoorbeeld de waterkwaliteit of zijn bezig in onze hatchery (broederij).”
Voor Scalda is dit één van de manieren waarop zij zorgen dat de opleiding midden in de praktijk staat. Johan: “Dat is voor ons het uitgangspunt.” Zo is Johan, als docent aquacultuur, zelf ook werkzaam in de branche. “Op die manier kan ik de studenten goed de praktische toepassingen van de theorie meegeven.”
Aquacultuur groeit door tot wereldspeler
Scalda leidt de studenten op voor een groeiende sector die aansluit bij de wereldwijde stijgende vraag naar vis. Deze toename in consumptie komt onder andere doordat consumenten minder rood vlees willen eten en vis zien als een goede vervanger. Ook de snelgroeiende wereldbevolking zal de komende jaren zorgen voor een stijgende vraag naar vis en schelpdieren, is de verwachting van de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN). Daarnaast kan vis ook een bijdrage leveren aan de eiwittransitie, omdat vis een goede bron van eiwitten is.
Iets meer dan de helft van de wereldwijde visconsumptie is nu afkomstig uit aquacultuur en de FAO verwacht dat dit nog verder zal toenemen. Doordat aquacultuur onder gecontroleerde omstandigheden voedsel produceert, kan de sector een cruciale rol spelen om internationale voedselzekerheid te garanderen. Daarnaast is de belasting van aquacultuur op de mariene ecosystemen minimaal.
"De innovatiemanager van Kingfish begeleidt de studenten tijdens hun praktijkdagen bij het bedrijf"
Opleiding sluit naadloos aan
De studenten zijn inmiddels aan het rondkijken voor hun stage voor volgend jaar en gaan nu hun vleugels uitslaan. Johan: “Ze richten zich voor volgend jaar op stages in de volle breedte van de sector. Dat is alleen maar mooi. Voor hen, voor de sector en voor de opleiding.” Want hoe meer input, hoe beter de opleiding blijft aansluiten bij de praktijk. “Door alle innovaties verandert deze sector continu. Dan veranderen wij als opleiding mee,” verklaart Johan. “Wij staan voor een opleiding die naadloos aansluit bij de vraag uit de branche.”
Meer lezen?
Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.
Meer lezen?
Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.