Tekst: Gerrit Strijbis
Foto: Yuverta studenten Nathan den Besten en Jorn Houdijk behaalden idit jaar in Estland de achtste plaats én de ‘medal of excellence’ van WorldSkills Landscape Gardening 2022 (bron Yuverta).
“We hebben gewoon bijna geen lesuitval!” Met docententekorten en nieuwe corona varianten lijkt dit een utopie. Toch slagen opleidingscoördinator Mayke Klunder en de praktijkdocenten Tuin en Landschap van Yuverta in Nijmegen erin de lesuitval tot een minimum te beperken. “Is er echt geen docent beschikbaar, dan nemen specialisten uit het bedrijfsleven het over.”
"Verdubbeling van het leerlingenaantal en een toename van de stagebedrijven"
Naast beperking van lesuitval zag de afdeling Tuin en Landschap van Yuverta een verdubbeling van het leerlingenaantal en een toename van de stagebedrijven. Daarbij werkten Yuverta en het bedrijfsleven samen in de werving van leerlingen. De traditionele open dagen in het schoolgebouw leverden steeds minder nieuwe aanmeldingen op. Het verplaatsen van de open dagen naar een hoveniersbedrijf keerde deze trend. Klunder: “Voorheen associeerden jongeren hoveniersbedrijven met schoffelaars in hesjes, die hun dagen doorbrachten in plantsoenen. Dat beeld kantelt, het lukt ons het juiste beeld van het vak te tonen. De doelgroep ziet met eigen ogen de dynamische omgeving waar we ze voor opleiden.”
Handboek Groene Hotspost van de VHG
Koninklijke VHG maakte het handboek Groene Hotspots. Het biedt richtlijnen voor samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen in de groensector.
De praktische richtlijnen voor samenwerking zijn gericht op het creëren van een stabiele structuur en het faciliteren van activiteiten.
Lees meerVeranderend beroepsbeeld
Edwin Vos, projectleider van de Groene Hotspot van Zone.college, ziet het veranderde beroepsbeeld als groot winstpunt: “Het traditionele beeld van hoveniers die uitsluitend tuintjes aanleggen, is achterhaald. Neem bijvoorbeeld alle ontwikkelingen met betrekking tot dak- en geveltuinen, de aandacht voor biodiversiteit, CO2-problematiek en de samenhang tussen groen en gezondheid.”
Ook Edwin ziet een toename van het aantal studenten sinds de introductie van de Groene Hotspot. Net als Yuverta onderhoudt Zone.college intensieve contacten met het bedrijfsleven en organiseert onder meer gastlessen. Verder kiest Zone.college voor ‘praktijkrijk leren’, wat betekent dat de studenten vakinhoudelijke aspecten bij de bedrijven leren. Vos: “Het erf van de hovenier is de bakermat van alle ontwikkelingen. Daar gebeurt het.”
Praat Groen met Me
Hoe dynamisch en veelzijdig het vak is, wordt zichtbaar in ‘Praat Groen met Me’, een serie talkshows over de groene sector. De afleveringen ‘Het levende gebouw’, ‘Stedelijk groen’ en ‘Binnengroen’ zijn al te zien, volgend jaar worden ‘De Klimaatadviseur’ en ‘Berm- en Oeverbeheer’ uitgezonden.
Bekijk de promo's en uitzendingen van #PraatgroenDe samenwerking met het bedrijfsleven van Yuverta in Nijmegen concentreert zich rondom één onderwijslocatie. Zone.college betrekt alle mbo-vestigingen bij de Groene Hotspot. Al dat succes heeft ook een keerzijde. Klunder: “De samenwerking met het bedrijfsleven kost veel tijd. Ons team vindt dat vanzelfsprekend, de roots van de meesten liggen in het bedrijfsleven.” Daarnaast vereist een vruchtbare samenwerking tussen docenten en bedrijfsleven een kwetsbare opstelling van beide partijen. Klunder: “Docenten en ondernemers stappen uit hun comfortzones en maken één geheel van het beste uit twee werelden.”
Verbreding van het vak
Programmamanager Gert Meijer van CIV-Groen begeleidt onderwijsinstellingen en bedrijven die deelnemen aan de Groene Hotspots. Hij ziet dat ze de positie van de opleidingen Tuin & en Landschap hebben versterkt: “De daling in studentenaantallen is omgezet in groei, bij één onderwijsinstelling is de instroom zelfs met 13 procent toegenomen! Daarnaast is er minder uitval.”
"Ons vak is urgent: denk aan klimaataddaptatie, de aandacht voor biodiversiteit, CO2-problematiek en de samenhang tussen groen en gezondheid"
Ook inhoudelijk ziet hij de nodige verandering. Mede dankzij de inbreng van het bedrijfsleven bestaan er nu bijvoorbeeld trajecten met specialisaties bouw, elektro, gevelgroen, interieurbeplanting en daktuinen. De hoveniersbedrijven stellen hun mensen, kennis en machines beschikbaar. Meijer: “Met machines van het bedrijfsleven werken studenten met modern materieel en ook met innovatieve elektrische apparatuur. Daarnaast geven ondernemers onderwijs over specifieke onderwerpen en maken daarbij de verbinding naar de dagelijkse praktijk. Dit verrijkt het onderwijs enorm.”
De nauwe samenwerking wakkert bij iedereen de liefde voor het vak aan. Gert: “Het is essentieel dat we samen innoveren en de onderwijskundige kwaliteit blijven versterken. Onderwijs en bedrijfsleven moet elkaar hierop scherp houden en elkaar steunen. Het is goed dat we deze samenwerking in de regio’s borgen. De hotspots zijn dé plek waar onderwijs en bedrijfsleven samen het verschil maken.”
Groene Hotspots
In totaal zijn er op vijftien plekken in Nederland Groene Hotspots. Er zijn Hotspots Tuin en Landschap, Hoveniers, Bloem, Boom & Natuur en Groene Detailhandel. Welke Hotspots waar gevestigd zijn en welke bedrijven participeren vind je op de pagina van het Praktijkcluster Groen Natuur- en Leefomgeving van CIV Groen..”
Bekijk de Groene HotspotsMeer lezen?
Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.
mede mogelijk gemaakt door:
Praktijkcluster Groen, Natuur & Leefomgeving CIV Groen
Meer lezen?
Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.