Publicatiedatum: 24-09-2023

De veehouderij gebruikt al tientallen jaren allerlei data. In het begin werd data vooral gebruikt om de productie te verbeteren. Bijvoorbeeld om zo veel mogelijk eieren of biggen te produceren. Of om het voer zó in te zetten dat het zo veel mogelijk vlees opleverde. Tegenwoordig is er veel meer mogelijk.

Dataverzameling met sensoren

Er bestaan nieuwe, betaalbare sensoren die hele precieze data verzamelen. Deze sensoren meten de hele dag hoe het met de dieren gaat. Zijn er afwijkingen in hun temperatuur, eetlust of gedrag? Dan merkt de sensor dat meteen op. Het voordeel is dat veehouders zo snel naar het dier toe kunnen om te kijken wat er aan de hand is.

De toekomst voorspellen met AI

Deze data kan uiteindelijk zelfs de toekomst voorspellen! Nou ja, een soort van dan. Dat doen bedrijven door de data over een langere periode en van verschillende dieren te bekijken. Dit combineren ze en verwerken ze in modellen. Als het model ziet dat een dier bepaalde symptomen ontwikkelt die wijzen op een ziekte, kan de veehouder snel ingrijpen. Bijvoorbeeld met medicatie.

En het wordt nog interessanter: met genoeg gegevens kan kunstmatige intelligentie (AI) leren om verbanden te leggen tussen symptomen of situaties. Verbanden die op het eerste gezicht misschien niets met elkaar te maken hebben.

Koeien monitoren met oorsensoren

Een bedrijf dat werkt met slimme sensoren, is Cowmanager. Zij zijn gespecialiseerd in oorsensoren. Daarmee meet je onder andere continu de temperatuur van de koe. Zo houd je de koe in de gaten, maar verzamel je ook heel veel handige informatie. Zo zie je bijvoorbeeld…

  1. wanneer een dier ziek wordt (dat is vaak 1 tot 2 dagen voordat het zichtbaar is al te meten);
  2. wanneer een dier tochtig (vruchtbaar) is, zodat je op het beste moment kunt insemineren;
  3. hoeveel behoefte aan voedsel de dieren hebben (met hittestress hebben ze bijvoorbeeld minder trek).

Oorsensoren bij mensen?

Deze manier van meten en voorspellen is zo succesvol, dat het ook voor mensen ingezet kan worden. Voor patiënten in ziekenhuizen bijvoorbeeld. Maar dan natuurlijk wel op een iets vriendelijkere en hippere manier…

Bronnen:
- www.cowmanager.nl
- https://www.youtube.com/watch?v=N89_7XCdwuE
- Menselijke variant: https://agis.nl/fastfocus/

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Versnellingsprogramma Digitalisering & Technologie

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.