Het wordt een inspirerende én gezellige dag. We praten je helemaal bij over de vele ontwikkelingen op het gebied van food en je kunt netwerken met collega's uit het hele land. Alle fooddocenten zijn welkom: vmbo-mbo-hbo.

Programma

We hebben een smakelijk programma voorbereid.  Er is een ruim aanbod aan workshops, waaruit je zelf je programma samenstelt. Dat wordt nog lastig kiezen! In de ochtend draait het vooral om kennis. 's Middags staan er diverse activiteiten op het programma. 

09.30 uur - Ontvangst

10.00 uur - Opening en welkom

10.15 uur - Keynote 1: het Darmmicrobioom

Marieke van de Put onderzoeker en  diëtist 

Je hoort steeds vaker over het belang van het darmmicrobioom voor een goede gezondheid. Maar wat is een gezond darmmicrobioom precies? En in hoeverre kunnen wij het zelf beïnvloeden? Marieke neemt je mee in de fascinerende wereld van het darmmicrobioom. Toegespitst op de effecten die verschillende soorten voeding hebben, geeft Marieke van de Put inzicht in hoe we beter kunnen zorgen voor de bacteriën in onze darmen. 

11.15 uur - Workshopprogramma ochtend

  • Duurzame Voedselrevolutie, een nieuw practoraat
    Lenno Munnikes, practor VONK en Lars Vierbergen, practor Yuverta

    Lenno en Lars nemen jullie mee in de laatste ontwikkelingen binnen hun practoraten. Hoe draagt (waarderend) actie onderzoek bij aan het onderwijs en stimuleert het creativiteit en innovatief handelen?  Tijdens onze workshop willen we samen met jullie op zoek naar ideeën hoe we (waarderend) actieonderzoek kunnen inzetten. Denk aan een interdisciplinair kennisprogramma, een keuzedeel of flexibilisering. Zo wordt onderzoekend leren vanzelfsprekend in het onderwijs.

  • Digitale leermiddelen effectief inzetten in het foodonderwijs
    Gerard Nijhuis van Zone.College en Harm Woertman van Metachef 

    Hoe breng je voedselproductie écht tot leven in de klas? In deze workshop ontdek je hoe je met 3D-modellen, VR en microlearnings moeilijk te visualiseren processen zichtbaar maakt. Studenten leren sneller, actiever en met meer plezier. Je ziet hoe Zone.college deze technologie al succesvol toepast. Je gaat zelf aan de slag: hoe kun jij dit inzetten in je eigen lessen? Deze workshop laat zien hoe digitale leermiddelen het verschil maken in modern (food)onderwijs.

  • Smaakmakers van morgen: innovatief en ondernemend food onderwijs
    Mary van Hoek-Hendriks van Start a Food Story 

    Innovator, uitvinder of ondernemer? Ontdek welk type student/scholier er in jouw klas zit. Geef je foodonderwijs een innovatieboost, ontdek hoe je studenten stimuleert om creatief en ondernemend te denken in de foodsector. Maak impact in de klas: ontvang tools en technieken waarmee je studenten uitdaagt om innovaties te bedenken. Boost ondernemerschap: ontdek hoe je studenten stimuleert om kansen te zien en food innovaties te vertalen naar de praktijk. Ga naar huis met een concreet actieplan en direct toepasbare inspiratie voor jouw lessen.

  • AI effectief inzetten in je food onderwijs - een introductie
  • Cock Smit van Vonk en Chantal ter Steege van Zone.College

    AI is tegenwoordig overal. Maar wat kun je ermee in jouw lessen? In deze sessie leer je wat AI is – en wat het niet is. Je ontdekt hoe de techniek werkt, wat een ‘prompt’ is, en hoe jij en je studenten AI verantwoord kunnen gebruiken. We laten zien hoe je werk dat met AI is gemaakt kunt herkennen en geven voorbeelden uit het food-onderwijs. Heb je vragen over AI? Stel ze gerust. Je gaat ook kort zelf aan de slag met AI. Deze sessie is bedoeld voor docenten die weinig ervaring hebben met AI, maar er wel nieuwsgierig naar zijn. Neem je eigen laptop mee voor een nog effectievere workshop.

  • This is a serious game – Het Lot van Laagland
    Gerty van den Bosch – Habraken van Yuverta en Frisse Blikken 

    Serious gaming heeft verschillende voordelen zoals ervaringsgericht leren, leren in veiligheid en beleven. Beet! Ontwikkelde een serious game over de verduurzaming van het voedselsysteem: ‘Het lot van Laagland’.
    Het voedselsysteem is een belangrijk maar ook een moeilijk onderwerp. Hoe behandel je dit thema in verschillende opleidingen? Dit spel geeft je daarvoor de perfecte tool, om in te zetten in lessen op thema's als: van grond tot mond, voedselketen/voedselsysteem, duurzaamheid, biologisch, ondernemerschap of LOB. Tijdens deze interactieve workshop krijg je een inkijkje in serious gaming, aanleiding en opzet van het spel en leer je hoe je deze in zou kunnen zetten in een les.

  • Mbo en hbo studenten in actie voor plantaardig voedsel, over SIA onderzoeksproject MAP
    Annick de Leeuw, Docent-onderzoeker Voedselomgeving & consumentengedrag, Opleiding Food Innovation HAS green academy

    Voor alle mbo-studenten is beroepsvitaliteit van groot belang. Gezond en duurzaam (meer plantaardig, minder dierlijk) eetgedrag ontwikkelen en behouden, hoort daarbij. Maar hoe denken mbo-studenten hierover? Vanuit het project “MBO-student in actie voor plantaardig voedsel” (MAP) delen we inzichten uit 153 interviews met mbo-studenten door heel Nederland. Vervolgens delen we inspirerende voorbeelden van hoe wij in dit project mbo studenten stimuleren om via zogeheten challenges zélf ideeën te bedenken en uit te voeren voor gedragsverandering. Tot slot horen we graag van jullie: wat zouden jullie nodig hebben om challenges in het onderwijs toe te passen? En hoe kunnen we jullie hierin ondersteunen, ook met het oog op beroepsvitaliteit? 

  • Energie en waterreductie in de voedingsindustrie, een bedrijfscasus
    Door Martijntje Vollebregt van Wageningen Food & Biobased Research

    Levensmiddelenbedrijven zijn actief met verduurzamen. Energiereductie is hierbij een belangrijk onderwerp. Daarnaast is waterverbruik een hot topic. Wageningen Food & Biobased research, onderdeel van de WUR, heeft in casestudies met bedrijven de mogelijkheden in kaart gebracht. De bedrijven zijn erg enthousiast over de resultaten. In deze workshop duiken we samen met jullie in productie om te ontdekken hoe reductiemaatregelen goed te bepalen zijn en welke effecten maatregelen kunnen hebben. Ook bespreken we twee cases uit de praktijk.

12.15 uur - Lunch van Sococo: 80 – 20

Met bio vlees en worst van Brandt & Levie

13.15 uur - Workshopprogramma Middag

  • Workshop – Maak er zelf chocola van!
    In het IJscentrum in de Food Innovation Academy Hidde de Brabander en Boudewijn Nijmeijer

    Chocolade is misschien wel het meest favoriete ingrediënt van de patissier, maar ook een van de meest favoriete smaken van de wereld. In deze workshop ga je hiermee zelf aan de slag en ontluiken nagenoeg alle geheimen van dit Godenvoer zich voor je. Geuren, kleuren, smaken en texturen.
    Je leert veel over chocolade en je ziet meteen ook het IJscentrum van de Food Innovation Academy.

  • Workshop - Vegan IJs maken
    In het IJscentrum in de Food Innovation Academy Hidde de Brabander en Boudewijn Nijmeijer

    IJs eten we op mooie zomerdagen, maar ook tijdens luxueuze diners en als lekkere ‘snack’ tussendoor. De magie van roomijs ligt hem in het aanwezige melkvet wat de romigheid geeft en de mooie luchtigheid. Maar wat als we dit veganistisch willen maken? Leer alles over vegan ijs tijdens deze workshop in het IJscentrum van de Food Innovation Academy!

  • Sensorisch Onderzoek – professioneel proeven
    Essensor – Sensorisch lab in de Food Innovation Academy 

    Een avontuurlijke workshop op weg naar professioneel proeven. Duik in de inspirerende wereld van sensorisch onderzoek waarin je zintuigen en hoe zij gebruikt worden voor de objectieve beoordeling van levensmiddelen, centraal staan.
    Tijdens de Workshop leer je de kunst van een goede productbeoordeling: ontdek hoe gemakkelijk je zintuigen je op het verkeerde been zetten en leer hoe je ze op de juiste manier kan inzetten. En we doen een geur & smaak test: wie zijn de absolute fijnproevers van de groep?

  • AI effectief inzetten in je food onderwijs, de praktijk
    Cock Smit van Vonk en Chantal ter Steege van Zone.College 

    In deze sessie ga je zelf actief aan de slag met AI in de onderwijspraktijk. We gebruiken tools zoals ChatGPT en Copilot, die gratis beschikbaar zijn voor het onderwijs. Je leert hoe je een goede prompt schrijft, wat je beter wel of niet kunt doen, en hoe je zelfs een eigen chatbot maakt. We laten ook extra voorbeelden zien van AI in het food-onderwijs.
    Neem een laptop of tablet mee en zorg dat je een account hebt op ChatGPT. Zo haal je het meeste uit deze praktische workshop.

  • Van nutriscore C naar B – productinnovatie door design thinking
    Wijnand Verschuur, opleidingsadviseur en programmamanager Aeres food 

    Hoe zet je design thinking in voor je food onderwijs of de food beroepspraktijk? Wijnand laat het je ervaren in deze workshop. De opdracht: breng dit product van nutriscore C naar B. Je doorloopt in deze workshop gestructureerd stappen waardoor je direct productinnovatie leert toepassen. Door zelf het proces te doorlopen, ervaar je ten volle wat design thinking met je motivatie, inzicht en creativiteit doet. De opbrengst van deze workshop is direct in te zetten in je eigen lessen en praktijk van alledag, waar in food je ook actief bent.

  • Demo in de Proefbakkerij
    Meesterboulanger Hiljo Hillebrand

    Wek de boulanger in jezelf. Meesterboulanger Hiljo legt je de fijne kneepjes uit. Kneepjes in desemdeeg welteverstaan, want daar ga je in deze workshop met je handen in. Dit is een hands-on workshop. Je bakt je eigen desembrood. Na de workshop ben je een life-skill en brood voor thuis rijker. De workshop vindt plaats in de proefbakkerij van Royal Steensma, het bedrijfsgebouw waar ook de Food Innovation Academy huist. Sinds 1839 is Royal Steensma, nu onderdeel van Dawn Company, toeleverancier van een breed assortiment bakkerijartikelen voor het MKB, industrie en retail.

15.00 uur Keynote 2: Of je groentenworst lust en andere worstelingen

Samuel Levie van Brandt & Levie

Wat gebeurt er als een worstmaker zijn eigen ambacht begint te bevragen? In deze keynote vertelt chef, ondernemer en politicoloog Samuel Levie over zijn zoektocht naar de toekomst van vlees – en alles wat daarbij komt kijken. Over idealen, smaak, duurzaamheid en de worsteling daartussen. Van het slachthuis tot groentenworst, Samuel vertelt een eerlijk ondernemersverhaal vol experimenten, twijfels en vernieuwing.

15.45 uur Live: bekendmaking winnaars MBO Challenge Voedselverspilling

Welke studententeams winnen in 2025 de eerste, tweede en derde plaats? Een LIVE ontknoping!

16.05 uur - Afsluiting en aansluitend borrel en netwerken met droge worst

Op de hoogte blijven

Na afloop van het event delen we de opbrengsten en de presentaties van de keynotes en de workshops.
Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze Food for Teachers nieuwsbrief.

Organisator:
Praktijkcluster Food van CIV Groen
Datum:
Donderdag 15 mei 2025
Locatie:
Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen
Terug naar boven