Sensortechnologie in Natuur & leefomgeving

De vraag naar slimme sensoren groeit gestaag. Onze behoefte aan nieuwe inzichten wordt groter, omdat hiermee meer mogelijkheden ontstaan om processen te sturen. Om ze effectiever en efficiënter te maken en dus meer te bereiken met minder inspanning. Sensortechnologie helpt ons hierbij enorm en is inmiddels niet meer weg te denken uit groene sectoren zoals de tuinbouw-, de dier- en de voedingssector.

Voorbeelden

Techniek geeft veel voordelen bij soortenmonitoring

Monitoring van soorten is tot nu toe vaak mensenwerk, maar dat vraagt veel tijd en arbeid. Nieuwe technieken ondersteunen deze monitoring en dat is hard nodig in deze tijd van snelle achteruitgang van de biodiversiteit.

Lees meer

Vergroening van steden met behulp van technologie

Al een aantal jaren is er een trend om meer groen in de stad op te nemen. Planten en bomen kunnen de hoge temperaturen tijdens hittegolven in de stad verlagen, zorgen voor schaduw, hebben effect op vochtigheid en zo het hitte-eiland effect verminderen. Hierdoor is het prettiger leven in de stad en ondervinden mensen minder last van hitte. En een groene omgeving stimuleert het gebruik van de fietsen en wandelen waardoor ook de uitstoot wordt beperkt.

Lees meer

Praktijkervaringen met nitraatsensoren in oppervlaktewater

Het hoogfrequent meten van nitraat met sensoren is veelbelovend: de grote variatie in nitraatconcentraties wordt zichtbaar en dat vergroot het inzicht in de processen die tot af- en uitspoeling leiden. De techniek is echter nog niet ‘plug-and-play’. Steekmonsters blijven nodig ter validatie van de sensoren. De benodigde onderhoudsfrequentie hangt af van de veldomstandigheden op de meetlocaties.

Lees meer

Met behulp van sensortechnologie kunnen tal van omstandigheden op een continue en stabiele wijze worden gemeten. Door de gegenereerde data centraal te verzamelen, slim te combineren en goed te interpreteren, kunnen snel de juiste beslissingen worden genomen. Efficiënt en effectief. Bij beoordeling van de kwaliteit en veiligheid van voedselproducten bijvoorbeeld of het realiseren van een optimaal stalklimaat in de veehouderij. Maar denk ook aan het in beeld brengen van plaats specifieke kenmerken van een gewas of de bodem, waardoor de exacte behoefte aan bijvoorbeeld bemesting in kaart wordt gebracht. Of de tuinbouw, waar sensoren als een soort kunstmatige zintuigen van de teler worden ingezet. Door in een kas diverse factoren met behulp van sensortechnologie te meten, is de teler in staat om op basis hiervan de teelt te optimaliseren. Meten is weten; sensortechnologie is inmiddels niet meer weg te denken uit de groene sectoren.

Terug naar boven