Het inzetten van robots in (bedrijfs)processen kan allerlei interessante voordelen bieden. Denk bijvoorbeeld aan de besparing van arbeid en kosten.
In de groene sector worden robots al voor allerhande toepassingen gebruikt, bijvoorbeeld het schoffelen tegen onkruid in akkers of melkrobots die koeien melken. Er is veel mogelijk, maar er zijn ook nog barrières. Hoewel technieken steeds verder worden ontwikkeld en verfijnd, hebben ze soms nog te kampen met kinderziekten en zijn de investeringskosten hoog.
Joost Samsom is samen met zijn zoon Simon biologische melkveehouder in Wilnis. Ze hebben een mobiele melkrobot, een paviljoen en willen overstappen op hooimelk. Groen Kennisnet sprak Joost in de zomer van 2024 over zijn ambities en wensen voor zijn bedrijf.
Lees meerAls boer is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het gewas dat je wilt telen alle ruimte krijgt om te groeien en niet hoeft te concurreren met ongewenste plantgroei (het onkruid). Met gewasbeschermingsmiddelen kun je heel gericht onkruid bestrijden, maar dit heeft ook effecten op onze omgeving. Daarom worden de regels rond het gebruik ervan steeds strenger. En omdat het meestal gaat om grote oppervlakken en het handmatig wieden erg arbeidsintensief en kostbaar is wordt in de akkerbouw nu volop geëxperimenteerd met allerlei wiedrobots.
Lees meerDe akkers bemesten terwijl de boer de koeien melkt (of een kopje koffie drinkt)? Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het kan binnenkort écht. Boeren die doen aan precisielandbouw experimenteren met een autonome trekker: eentje die zelf rijdt en zelf klussen uitvoert.
Lees meerOp de Biobeurs 2023 spraken ontwikkelaars en telers over robots en precisielandbouw. In de biologische teelt kunnen robots handwerk overnemen. Wieden in peen is tijdrovend en saai werk en arbeid is schaars en duur, terwijl de overheid wil dat biologisch in areaal groeit van 4 naar 15 procent in Nederland. Ook de gangbare landbouw kan robots gebruiken nu de sector met minder gewasbeschermingsmiddelen, meer zorg voor de bodem en lage emissies telen wil. Agrarische ondernemers helpen mee bij de ontwikkeling.
Lees meerDe wiki streeft er naar een actueel en onafhankelijk overzicht te geven van de precisielandbouw in de open teelten. De primaire doelgroep is het groene onderwijs, zowel MBO als HBO en voor studenten en docenten.
Lees meerNet als John Deere en Amazone begon ook Lemken met mechanische onkruidbestrijding naast hun veldspuitdivisie. Iljan Schouten, die bij Lemken net een nieuwe veldspuit mee ontwikkelde waarna de hele divisie stopte, staat sinds 2018 aan het hoofd van schoffelfabrikant Steketee, het zusterbedrijf van Lemken.
Lees meerDe mogelijkheden van robotisering lijken eindeloos. Er zijn klei oogstrobots die bodembeschadiging voorkomen, melk-, mest- en voerrobots in de veehouderij en drones die voor allerlei toepassingen gebruikt kunnen worden. Drones kunnen met diverse camera’s en sensoren worden uitgerust. In natuurbeheer kunnen drones bijvoorbeeld worden ingezet voor het doen van vegetatie inventarisaties: welke bomen en struiken staan er en hoeveel oppervlakte en volume nemen die in? Vanaf de grond is het werk tijdrovend en niet altijd even accuraat. Drones kunnen dan uitkomst bieden: ze zorgen voor preciezere data en beelden, en vaak lagere kosten.
De robotdichtheid in de food sector is relatief laag, maar de branche is bezig met een inhaalslag.
De akkers bemesten terwijl de boer de koeien melkt (of een kopje koffie drinkt)? Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het kan binnenkort écht. Boeren die doen aan precisielandbouw experimenteren met een autonome trekker: eentje die zelf rijdt en zelf klussen uitvoert.
Lees meer