Kunstmatige intelligentie of KI (in het Engels Artificial Intelligence of AI) gaat over systemen of machines die de intelligentie van mensen kunnen nabootsen. Met deze vorm van intelligentie kunnen systemen of machines taken uitvoeren en zichzelf tijdens de uitvoering verbeteren op basis van de informatie (data) die continu wordt verzameld. Zo kunnen KI-systemen reageren op data of impulsen uit hun omgeving en zelfstandig problemen oplossen.
Dieren kunnen niet praten, maar met sensoren weten veehouders tegenwoordig meteen wat er speelt. Sterker nog: met speciale sensoren en kunstmatige intelligentie (ook wel artificial intelligence of AI genoemd) worden dierziektes voorspeld. Hoe werkt dat dan?
Lees meerIeder varken individueel volgen en op basis daarvan sneller en effectiever ingrijpen. Start-up Serket gebruikt hiervoor camera's en kunstmatige intelligentie, zodat het klimaat beter is te sturen net als de voeding met als doel gezondere dieren en nog minder antibioticagebruik.
Lees meerOok in de groene sectoren liggen er veel kansen om computerkracht in te zetten om efficiënter en duurzamer te gaan werken. In de agrisector, de tuinbouw, de voedingssector en de veehouderij is de toepassing van KI dan ook bezig aan een stevige opmars.
Men richt zich bijvoorbeeld steeds meer op het toepassen van KI om de voedselproductie te verhogen, zonder daarbij het milieu te schaden. Waar eerder boeren individueel beslissingen moesten nemen over hun ingrepen, kunnen ze nu door KI hun keuzes baseren op een rijkdom aan gegevens. In de akkerbouw wordt kunstmatige intelligentie ook al veel ingezet. Voor precisielandbouw, gewasmonitoring en gewasanalyses bijvoorbeeld. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van technologische innovaties op het gebied van sensoren, radars en GPS.